MENU

Uniform SS-vrijwilliger

Uniformjas van een Nederlandse SS-vrijwilliger, gedragen in 1943.

h 60 cm x b 50 cm
1943

Nederlandse vrijwilligers in Duitse dienst vallen aanvankelijk uiteen in twee groepen: zij die dienst nemen in de Waffen-SS, en zij die zich opgeven voor het Vrijwilligerslegioen Nederland.

Lees meer ›
img
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2014/01/53.-NIOD-214150.jpg
imgfull
De 19-jarige Nederlandse SS-vrijwilliger Gerardus Mooijman. Op 16 februari 1943 schakelt hij dertien Russische pantserwagens en tanks uit in Rusland (foto: Beeldbank WO2 – NIOD).
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2014/01/53-los.jpg
img
imgfull

Vanaf eind mei 1940 bestaat voor Nederlanders de mogelijkheid toe te treden tot de Waffen-SS. Ongeveer 1400 mannen, veelal Nederlandse SS'ers, volgen een zware opleiding in München. Als de Duitse legers in juni 1941 de Sovjet-Unie binnentrekken willen de Duitsers uit propagandistisch oogpunt dat een groot aantal vrijwilligers uit verschillende Europese landen meedoet aan de 'kruistocht tegen het bolsjewisme'. In Nederland wordt daartoe het Vrijwilligerslegioen Nederland opgericht. Meer dan 20.000 vrijwilligers melden zich. Zij denken terecht te komen in een min of meer Nederlandse eenheid, onder Nederlands commando en zelfs strijdend in Nederlandse uniformen. De werkelijkheid blijkt anders. De vrijwilligers worden ondergebracht in een eenheid die feitelijk onderdeel van de Duitse Waffen-SS is. De vrijwilligers vormen een gevarieerd gezelschap. Hooguit 30 procent is lid van de NSB. In hun streven 'christelijk Nederland' te verdedigen tegen het 'goddeloze bolsjewisme' nemen ook veel gelovigen dienst in het legioen. Daarnaast voelt een grote groep avonturiers zich aangetrokken. Meer dan 7000 Nederlanders sneuvelen tijdens de oorlog in Duits uniform.