4 en 5 mei Denkboek

Het 4 en 5 mei Denkboek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is hét nationale cadeau voor alle kinderen uit groep 7 in Nederland. In het 4 en 5 mei Denkboek worden de scholieren op diverse manieren uitgedaagd na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren, vrijheid en democratie. Ze onderzoeken wat deze thema’s voor hen betekenen en hoe gebeurtenissen uit het verleden nu relevant voor ze zijn.

Adopteer een monument

Adopteer een monument is een landelijk onderwijsproject waarbij scholieren van groep 7 of 8 een oorlogsmonument in hun eigen buurt adopteren. De scholieren leren de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de traditie van herdenken kennen. Ook kunnen ze zelf een herdenking bij het monument organiseren. Al 1.450 scholen in Nederland hebben een monument in hun omgeving geadopteerd. Daarnaast is er een online lesmodule ontwikkeld die aansluit bij het adopteren van een monument; scholieren leren door interactieve lesmodules over de tradities en rituelen rondom herdenken.

Een belangrijke partner van het Nationaal Comité 4 en 5 mei bij het realiseren van dit onderwijsproject is het vfonds.

Dichter bij 4 mei

Dichter bij 4 mei is een dichtwedstrijd voor jongeren tussen 14 en 19 jaar. Elk jaar wordt de wedstrijd in een andere provincie gehouden. De winnaar mag zijn gedicht voorlezen op de Dam tijdens de Nationale Herdenking.

Jong in oorlog

In Jong in Oorlog vertellen ooggetuigen over de Tweede Wereldoorlog. Als kind hebben zij deze oorlog meegemaakt.

Sprekende beelden in de klas

Maak een eigen documentaire over een oorlogsmonument bij jou in de buurt. De les is geschikt voor de bovenbouw.