Te bestellen materiaal

Deze portal beidt een overzicht en directe bestelmogelijkheden van boeken, stripverhalen en ander lesmateriaal over de Tweede Wereldoorlog, het voorkomen van vooroordelen en discriminatie en achtergronden bij herdenken en vieren.

Alles over Anne

Alles over Anne is het eerste boek dat uitgaat van wat kinderen zelf willen weten. Ook de tekeningen van Huck Scarry spelen in op vragen van kinderen. Ruim honderd foto’s en prachtige illustraties, geven je een indrukwekkend beeld van Annes leven en haar wereld.

‘Laat me mezelf zijn – Het levensverhaal van Anne Frank’ 

Wil jij je leerlingen op een bijzondere manier in aanraking laten komen met het verhaal van Anne Frank en de tijd waarin zij leefde? Haal dan de reizende tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn – Het levensverhaal van Anne Frank’ naar jouw school! De tentoonstelling behandelt Anne Frank, WOII en de Holocaust en vooroordelen en discriminatie voor alle klassen in het voortgezet onderwijs.

Lespakket JHM Kindermuseum

Leskoffertje met het boek Wat jij niet wil… kikker in je bil!, knuffel van Max de Matze en een Maxblad voor elke leerling.

Kinderen met een ster

Voorleesverhalen over Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog.

Wie is wie?

Een aantrekkelijk en laagdrempelig spel voor leerlingen van groep 7 en 8 in het basisonderwijs. Het spel maakt thema’s zoals beeldvorming, snel oordelen, stereotypen en vooroordelen in de klas bespreekbaar.

Buiten is het oorlog

Leesboek voor kinderen vanaf 8 jaar over het leven van Anne Frank. Aan de hand van 10 thema’s leren kinderen over Annes leven.

Lespakket Holocaust Memorial Day

Wil je in de klas aandacht besteden aan Holocaust Memorial Day? Het NIOD heeft een lespakket voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs over de Holocaust en andere genociden ontwikkeld.

Strip De Terugkeer

De educatieve strip De Terugkeer vertelt de hele geschiedenis van Nederlands-Indië op een spannende en interessante manier.

De Wereld Express

De Wereld Express is een mobiele doe-tentoonstelling in een 12-meter lange trailer. De Wereld Express gaat over thema’s zoals anders-zijn, herdenken en vooroordelen, tegen de achtergrond van de Indische geschiedenis. In de Wereld Express worden jongeren uitgedaagd om te ontdekken, te doen, na te denken, te discussiëren en te reflecteren.

Lesmateriaal voortgezet onderwijs en mbo Prodemos

Gevarieerd en aantrekkelijk lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs en MBO.

Lesmateriaal basisonderwijs Prodemos

Gevarieerd en aantrekkelijk lesmateriaal voor het Basisonderwijs.

Kamp Vught in de klas

De school kan een rondleiding en voorbereidend lespakket in één aanvragen. Het voorbereidende lespakket heet Kamp Vught in de klas.

Onderwijskrant Actueel

Wilt u graag actuele gebeurtenissen in uw les behandelen? ProDemos verstuurt 7 tot 10 keer per jaar gratis een digitale Onderwijskrant Actueel naar docenten die zich daarvoor opgeven.

Vooroordelenkoffer

De Vooroordelenkoffer is een aantrekkelijk leermiddel om met kinderen en jongeren vooroordelen te ontmaskeren en de kenmerken van burgerschap en democratie te onderzoeken.

Vrijheid

Een CD met liedjes over vrijheid, bij de CD hoort een boekje met lessuggesties over vrijheid.

Wat doe jij?

Hoe stimuleer je leerlingen om te handelen in een conflictsituatie waarin discriminatie een rol speelt? Voor het VMBO en MBO.

Wie is wie?

Een aantrekkelijk en laagdrempelig spel dat thema’s zoals beeldvorming, snel oordelen, stereotypen en vooroordelen in de klas bespreekbaar maakt.

Op het eerste gezicht

Een spel over vooroordelen en stereotypen.

Anne Frank Krant

Jaarlijkse uitgave van de krant met het verhaal van Anne Frank en elk jaar een ander, actueel thema.

Nieuwe vrienden (PO)

Educatieve strip met lesmaterialen en training over identiteit, vriendschap, vooroordelen en discriminatie voor jongeren.

Nieuwe vrienden (VO)

Educatieve strip met lesmaterialen en training over identiteit, vriendschap, vooroordelen en discriminatie voor jongeren.

Joodse kinderen in Vught

Het materiaal bestaat uit een documentaire en diverse opdrachten over de Kindertransporten op 6 en 7 juni 1943 naar Kamp Westerbork.

4 en 5 mei denkboek

In het 4 en 5 mei denkboek worden scholieren op diverse manieren uitgedaagd na te denken over de Tweede Wereldoorlog.

Opgepakt

Een boek met tien verhalen van kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Kamp Westerbork zaten.

De Slag om Arnhem

Een driedelige serie stripboeken over de Slag om Arnhem, met realistisch kleurgebruik.

Strijd om de Grebbeberg

Een educatieve stripboek over de strijd om de Grebbeberg, 52 pagina’s met historisch beeldmateriaal.

Arigato

Film en lesbrief over herdenken en vergeven. De Indonesische oma van Toet denkt terug aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

Vergeten oorlog

Een kinderboekenreeks en lespakket over verschillende aspecten van de Tweede Wereldoorlog.

NSB Vrouwenkamp

Boek over Fort De Bilt dat direct na de oorlog werd ingericht als Bewarings- en Verblijfskamp voor NSB’ers. Het boek is gebaseerd op de gesprekken met de commandante van meer dan 1.000 NSB vrouwen.

Wat zou jij beslissen

Door middel van dilemma’s en bijbehorend lesmateriaal wordt inzicht geboden in de moeilijke keuzes die tijdens en ook na vredesmissies gemaakt moeten worden.

Hanna’s reis

Lesmateriaal horend bij het boek ‘Hanna’s reis’. Aan de hand van echte brieven, foto’s en scenes uit het boek kan het waargebeurde verhaal van het joodse meisje Hanna worden gereconstrueerd.

Waar is mijn vader

Een koffertje met daarin het boek en de documentaire ‘Oorlog zonder vader’ met bijbehorend lesmateriaal.

Dagboek Joseph Goebbels

Documentaire ‘het dagboek van Joseph Goebbels’ over het vernietigende effect van massamanipulatie. Ook wordt een docentenhandleiding en opdrachtenblad aangeboden.

Bedankt voor onze vrijheid

Boek met oorlogsverhalen en met name over de degenen die zich hebben ingezet voor onze vrijheid vandaag, geïllustreerd door diverse gedenktekens in het land.

Vroeger en zo: 13 in de oorlog

Handleiding, werkboek en dvd over ’13 in de oorlog’, een serie van NTR: Schooltv.

Verzet je

Lespakket met dvd, kaartenset, doe-krant en docentenhandleiding over het in verzet komen en solidariteit tonen, aan de hand van de Februaristaking in 1941.

Omdat wij mooi waren

Documentaire en lesbrief over troostmeisjes uit voormalig Nederlands-Indië gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Ons monument

Documentaire met getuigenverhalen bij Katwijkse oorlogsmonumenten.

Leven na de ondergang

Dvd met korte portretten van overlevenden van concentratie- en vernietigingskampen. Bij de dvd zitten ook lesvragen.

Grafische biografie Anne

Educatief lespakket waarbij het leven van Anne Frank op grafische wijze wordt verteld.

De Ontdekking

Educatieve strip over de Jodenvervolging.

Leskoffer in de klas

Een leskoffer met de verhalen van 8 mensen die in Kamp Amersfoort zaten. Er zit een lerarenhandleiding en een werkboekje voor elke leerling bij. De koffer wordt in bruikleen gegeven.

De zoektocht

Educatieve strip over de Holocaust.

Het jaar 2602

Dvd met documentaire over mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog als kind verbleven in de Japanse interneringskampen (vanaf het Japanse jaar 2602).

Platen en verhalen

Historische schoolwandplaten met persoonlijke verhalen van kinderen uit de oorlog. Het pakket bestaat uit 6 wandplaten en verhalen, met diverse lesopdrachten.

WesterborkPortretten

Virtuele herinneringswand van 102.000 mensen met als laatste Nederlandse verblijfplaats ‘Kamp Westerbork’. Leerlingen kunnen helpen de wand samen te stellen.

Dingen uit de oorlog

Leskoffer met voorwerpen die 16 verschillende thema’s uit het dagelijks leven tijdens en net na de oorlog belichten. De koffer kan maximaal 3 weken worden geleend.

De oorlog dichtbij huis

Het lesmateriaal wordt voor elke school op maat gemaakt. De educatieve dienst van Kamp Westerbork stelt een pakket samen waarbij sporen van Joods leven in de buurt centraal staan.

Lesgeven over de Holocaust

Brochure (pdf) met tips en suggesties om les te geven over de Holocaust.

Weggehaald

Boek, geïllustreerd opdrachtenboekje en docentenhandleiding over de 2.000 kinderen die gevangen zijn gehouden in Kamp Vught.

Graven in de klei

Boek over de rol van Marokkanen bij de verdediging en bevrijding van Nederland en over vrede en vrijheid nu.

De klassenfoto

Boekje over de 6e klas uit 1951, na 50 jaar komen ze weer bijeen en kunnen ze benoemen dat ze kinderen van de oorlog zijn.