De jongen van de foto — Janny van der Molen

Dit verhaal gaat over de Tweede Wereldoorlog, een tijd waarin ‘thuis’ lang niet voor ieder kind een veilige plek was. Joodse kinderen werden met hun ouders zomaar door Duitse soldaten uit hun huis gehaald.

Zomer 1944 — Anna Woltz

Dit verhaal gaat over het verzet, klein en groot in de zomer van 1944 in Utrecht. De opa van schrijfster Anna Woltz zat in het verzet. Ook als is de schrijfster heel jong, ook haar vader heeft de oorlog meegemaakt. Anna Woltz schrijft over de ervaringen van haar vader. In het verhaal heeft ze van haar vader een meisje gemaakt.

Meneer Nowakowski — Jan Paul Schutten

In 'Meneer Nowakowski' vertelt Jan Paul Schutten over een schoolklas die een Poolse Airborneveteraan ontmoet. Dit roept allerlei vragen op over de manier waarop we voor vrijheid moeten vechten.

Meester Jaap en het verdwenen oorlogsmonument — Jacques Vriens

Jacques Vriens is vriend van Adopteer een Monument en schreef daarom speciaal een spannend verhaal over een vedwenen monument voor een Canadese militair.

De dag dat papa terugkwam — Lydia Rood

Kinderboekenschrijfster Lydia Rood heeft speciaal voor het project Adopteer een Monument een voorleesverhaal geschreven. In 'De dag dat papa terugkwam’ maken we kennis met de twee zussen Nel en Puck die in Amsterdam wonen in de Hongerwinter van 1944-1945.

Het rode lint — Vivian den Hollander

Voor het project Adopteer een Monument heeft kinderboekenschrijfster Vivian den Hollander het verhaal Het rode lint geschreven. In het verhaal maken we kennis met het leven van Maarten en Marleen in het Interneringskamp Tjideng in voormalig Nederlands-Indië.

De gesp — Jacques Vriens

Voor het project Adopteer een Monument heeft kinderboekenschrijver Jacques Vriens het verhaal ‘De Gesp’ geschreven. In deze spannende raamvertelling ontmoeten we de jonge Max die met behulp van zijn metaaldetector een geheimzinnig voorwerp uit de Tweede Wereldoorlog vindt.

Femke de Heer — Winnares schrijfwedstrijd

Femke heeft meegedaan aan de schrijfwedstrijd met schrijver Jacques Vriens. Als vriend van het schoolproject ‘Adopteer een monument’ heeft Jacques een verhaal geschreven: ‘Meester Jaap en het verdwenen oorlogsmonument’.