Februaristaking

Op 22 februari 1941 vinden in Amsterdam twee grote razzia’s plaats. 425 Joodse mannen worden samengedreven op het Jonas Daniël Meijerplein en met bruut geweld op transport gesteld naar de concentratiekampen. Uit protest leggen tienduizenden Amsterdammers gedurende de drie dagen daarop het werk neer. Trams blijven staan. Winkels sluiten de deuren. Gemeentelijke diensten, kantoren, scheepswerven, confectieateliers en metaalbedrijven liggen stil. Deze proteststaking breidt zich uit naar andere steden en gaat de geschiedenis in als de Februaristaking.

Bronnen - direct toegang tot archiefmateriaal

Februaristaking 25-2-1941. Sarphatistraat (bij de Neuwe-Achtergracht waar een tramhalte was) te Amsterdam.

[Niod, foto: G.H. Krüger]

Affiche dat oproept tot de Februari-staking van het CPN "Staakt, staakt, staakt Het nieuws van de razzia op 427 Amsterdamse joden op 22 februari 1941 maakte diepe indruk op de Amsterdamse bevolking. Een reactie bleef niet uit. Uit solidariteit met de joodse medeburgers en uit verontwaardiging over de Duitse maatregelen in de hoofdstad werd voor 25 februari 1941 een algehele werkstaking afgekondigd. De oproep, die uitging van een aantal leden van de illegaal opererende Communistische Partij Nederland (CPN), vond spontaan en massaal gehoor. De staking sloeg over naar de Zaanstreek, Haarlem, Weesp, Hilversum en Utrecht. Ook de volgende dag werd er gestaakt. De Duitsers waren aanvankelijk volledig verrast maar grepen hard in. Er werd op de stakers geschoten en daarbij vielen doden. Vele stakers werden gearresteerd. Aan het eind van de tweede stakingsdag was de weerstand gebroken en werd de orde hersteld."

[Niod]

Herdenkingshoorspel van de Februaristaking met ooggetuigen.

[Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid]

Verzetsmuseum Amsterdam – Februaristaking

Overzichtspagina van korte teksten over de Februaristaking, onder andere voor kinderen. Met getuigenverhalen van stakers.

Comité herdenking Februaristaking – Februaristaking

Uitgebreide website over de Februaristaking en de jaarlijkse herdenking hiervan.

Nationaal Comité 4 en 5 mei – De angst lag...

Getuigenverhaal van Mien ten Dam–Pooters, die deelnam aan de Februaristaking.