Februaristaking

Op 22 februari 1941 vinden in Amsterdam twee grote razzia’s plaats. 425 Joodse mannen worden samengedreven op het Jonas Daniël Meijerplein en met bruut geweld op transport gesteld naar de concentratiekampen. Uit protest leggen tienduizenden Amsterdammers gedurende de drie dagen daarop het werk neer. Trams blijven staan. Winkels sluiten de deuren. Gemeentelijke diensten, kantoren, scheepswerven, confectieateliers en metaalbedrijven liggen stil. Deze proteststaking breidt zich uit naar andere steden en gaat de geschiedenis in als de Februaristaking.

Bronnen - direct toegang tot archiefmateriaal

Het nieuws van de razzia op 427 Amsterdamse joden op 22 februari 1941 maakte diepe indruk op de Amsterdamse bevolking. Een reactie bleef niet uit. Uit solidariteit met de joodse medeburgers en uit verontwaardiging over de Duitse maatregelen in de hoofdstad werd voor 25 februari 1941 een algehele werkstaking afgekondigd.

Oproep tot voortzetten staking.

Radio Oranje. Herdenkingshoorspel met ooggetuigen, uit 1942 er zijn zowel mensen te horen die uitleggen waarom ze gingen staken en tevens wat er gebeurde in februari 1941.

Verzetsmuseum Amsterdam – Februaristaking

Overzichtspagina van korte teksten over de Februaristaking, onder andere voor kinderen. Met getuigenverhalen van stakers.

Comité herdenking Februaristaking – Februaristaking

Uitgebreide website over de Februaristaking en de jaarlijkse herdenking hiervan.

Nationaal Comité 4 en 5 mei – De angst lag...

Getuigenverhaal van Mien ten Dam–Pooters, die deelnam aan de Februaristaking.