Studentenverzet

Tijdens de oorlog zijn veel studenten actief in het verzet. Ze staken, helpen onderduikers en plegen gewapend acties. Het landelijk overlegorgaan de ‘Raad van Negen’ coördineert deze activiteiten. Vanwege het studentenverzet laat de bezetter studenten vanaf 1943 een loyaliteitsverklaring tekenen waarin ze beloven niets te ondernemen tegen de bezetting. Het overgrote merendeel van de studenten weigert te tekenen en wordt hierop uitgesloten van de universiteit. Deze ex-studenten gaan door met hun verzetswerk en moeten vaak onderduiken.

Bronnen - direct toegang tot archiefmateriaal

Wanneer studenten niet de loyaliteitsverklaring wilden ondertekenen, kwamen ze vaak in Ommen / Kamp Erica terecht. "`Ommen Cabaret'; `7/14 Mei 1943'. Ommen. (Betreft het strafkamp Erica te Ommen.)"

[Niod, tekening: D.P.J. Mulder]

G.H. Gelder, 8 mei 1919, student wonende aan de Koningslaan 15 te Utrecht pleegde op 21-1-1944, in perceel Wouwermanstraat 13 zelfmoord bij een inval van de Duitse politie in een illegale drukkerij.

[Niod]

Krantenstuk uit 'De Geus onder Studenten', illegale krant onder studenten over de loyaliteitsverklaring

[Delpher/KB, publicatie: De geus onder studenten]

Kunst en cultuur – Erik Hazelhoff Roelfzema

Portret van student en verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema alias ‘de Soldaat van Oranje’.

Verzetsmuseum Amsterdam – Studenten en...

Uitgebreid artikel over studenten en het studentenverzet.

Nationaal Archief – Biografie van Jos van Hövell

Uitgebreid webdossier over Jos van Hövell. Eén van de gevangen leden van het studentenverzet in het Oranjehotel in Scheveningen.