MENU

Geknipt en geschoren

Metalen tondeuse met een oranje lintje, die gebruikt is om moffenmeiden kaal te scheren.

h 4 cm x b 15 cm 
1945

Vrij! Opeens hangt overal de vlag uit, mensen hossen, dansen en zingen op straat. Maar ook lang opgekropte gevoelens van woede zoeken een uitweg. Moffenmeiden, meisjes en vrouwen die tijdens de oorlog een relatie zijn aangegaan met een Duitser, krijgen het zwaar te verduren. Tijdens de bevrijdingsdagen worden ze overal uit hun huizen gesleept, door de straten gevoerd, uitgejouwd en bespuugd.

Lees meer ›
img
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2014/01/96.-VMZH-130946.jpg
imgfull
Na de bevrijding scheert een groep mensen in Gouda vrouwen kaal die tijdens de oorlog een relatie zijn aangegaan met Duitsers (foto: Beeldbank WO2 - Verzetsmuseum Zuid-Holland).
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2014/01/96.-Geknipt-en-geschoren.jpg
img
imgfull

Onder toeziend oog van vaak uitgelaten toeschouwers worden ze publiekelijk geknipt en kaalgeschoren en soms met pek of menie besmeurd. Dat gebeurt met een tondeuse als deze, die vermoedelijk in Amstelveen gebruikt is. Een ooggetuige uit Haarlem beschrijft: "Van een meisje is het hoofd slordig kaalgeschoren. Zij kijkt verbeten, woedend. Nu moet ze bloemen vasthouden en een jongen trekt haar arm in de hoogte en laat haar de maat slaan als het volk "Oranje Boven" zingt. Een oudere vrouw wordt nu naar voren getrokken. Zij verweert zich, zij is woest. Het volk om mij heen giert van het lachen."