MENU

Grafkruis van Amerikaanse bevrijder

Houten grafkruis van de Amerikaanse piloot James M. Hansen, van de tijdelijke begraafplaats in Molenhoek.

h 74 cm x b 45 cm
1944

De Amerikaanse piloot James M. Hansen keert in 1944 terug van een bombardement op het Roergebied in Duitsland. Zijn vliegtuig raakt in moeilijkheden en stort neer. James is op slag dood. De geallieerden die hem begraven op de tijdelijke Amerikaanse militaire begraafplaats in Molenhoek bij Nijmegen, plaatsen dit houten kruis op zijn graf.

Lees meer ›
img
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2014/01/82.-NIOD-69894.jpg
imgfull
In 1945 is een Limburgs meisje op weg naar het door haar geadopteerde graf op het Amerikaans militair kerkhof in Margraten (foto: Beeldbank WO2 – NIOD).
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2014/01/82.-Grafkruis-Amerikaans-bevrijder.jpg
img
imgfull

In 1947 wordt de begraafplaats in Margraten aangewezen als permanente begraafplaats voor Amerikaanse gevallenen. De andere tijdelijke Amerikaanse begraafplaatsen worden opgeheven. Net als duizenden andere Amerikanen krijgt ook James M. Hansen zijn laatste rustplaats in Margraten. Maar dit houten kruis blijft in Molenhoek achter. Pas in 1990 wordt het bij toeval gevonden. Uit eerbied en dankbaarheid staat de Nederlandse regering het grondgebied van Margraten in eeuwigdurende bruikleen af aan de Verenigde Staten.