MENU

Lepeltjes van verzet

Zilveren theelepels gemaakt van munten met de afbeelding van koningin Wilhelmina als daad van klein verzet.

Afmetingen variëren
1940-1945

In 1941 krijgt het gezin Niehot uit Den Haag het veertiende kind. De verloskundige Nelia Epker oppert het idee om de pasgeborene Oranjenamen te geven. Er wordt een geboorteadvertentie in de krant geplaatst voor Irene Beatrix Juliana Wilhelmina Niehot. Het is een daad van klein verzet om het moreel hoog te houden.

Lees meer ›
img
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2014/01/13.-VMA-1101881.jpg
imgfull
Op de verjaardag van prins Bernhard in 1940 delen mensen als vorm van protest anjers uit, de lievelingsbloem van de prins (foto: Beeldbank WO2 - Verzetsmuseum Amsterdam).
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2014/01/13.-Lepeltjes-van-verzet.jpg
img
imgfull
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2014/01/13.-Lepeltjes_2-copy.jpg
img
imgfull

In de oorlog zijn er vele vormen van dit soort klein verzet, zoals deze lepeltjes die gemaakt zijn van munten met de afbeelding van koningin Wilhelmina erop. Van de munten maken mensen ook hangertjes, broches en speldjes die ze heimelijk dragen onder de revers van hun jas. Huisvlijt levert verder speldjes op met de letter W van Wilhelmina. De letters OZO zijn ook populair. Als iemand op straat 'O zo!' roept, bedoelt hij: Oranje zal overwinnen! Deze lepeltjes worden gemaakt om de moed erin te houden, met de overtuiging dat Oranje de oorlog inderdaad zal winnen.