MENU

Beer met volle buik

Lichtbruin teddybeertje met glazen ogen, gestoken in een rood-wit jasje met een knoop, dat lange tijd een schat met zich meedraagt.

h 37 cm x b 11 cm
1942-1945

Als de negenjarige Margreet Kuiper aankomt bij het kamp Tjideng in Batavia, heeft ze helemaal niets meer. Het laatste koffertje met bezittingen is onderweg verloren gegaan. Dan vindt ze tussen het vuilnis dit teddybeertje. De Japanners, die in 1942 Nederlands-Indië bezetten, interneren alle Nederlanders in speciale kampen. In Tjideng heerst een schrikbewind. Honger en ziekte slaan toe en bij gebrek aan medicijnen stijgt het aantal dodelijke slachtoffers.

Lees meer ›
img
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2013/10/44.-Tjideng.jpg
imgfull
Toegang tot interneringskamp Tjideng na de capitulatie van Japan (foto: Beeldbank WO2 - NIOD - Fotocollectie H. Ripassa).
img
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2013/10/Mevrouw-Scholte-Kuiper-beertje-Museon.jpg
img
Margreet Scholte-Kuiper
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2013/10/beer-detail2.jpg
img
imgfull
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2013/10/beer-detail1.jpg
img
imgfull
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2013/10/beer-detail4.jpg
img
imgfull
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2013/10/beer-detail5.jpg
img
imgfull

In deze moeilijke tijd koestert Margreet haar beertje. Ze zijn onafscheidelijk. Meer dan 60 jaar is het beertje in Margreets bezit. Tijdens een cursus ‘beren maken’ doet ze een grote ontdekking. De cursusleidster vindt dat het beertje wel erg zwaar aanvoelt. Ze maken het open, schuiven wat houtwol opzij en dubbeltjes, kwartjes, guldens en rijksdaalders komen tevoorschijn. Margreet staat perplex. ‘Nadat we van de jap alles moesten inleveren, waren er mensen die wat geld in oude matrassen verstopten. Dat wist ik wel. Maar in zo’n beer… dat heb ik nooit vermoed.’ Het is niet bekend of de oorspronkelijke eigenaar of familie nog in leven is.