MENU

Vermommingsbril

Bril van hoorn en metaal met ronde glazen (gewoon glas) gedragen door Hannie Schaft, Nederlands bekendste verzetsstrijdster.

h 5 cm x b 14 cm
1943-1945

De roodharige studente Hannie Schaft sluit zich in 1943 aan bij een communistische verzetsgroep in Haarlem. De groep liquideert verraders. Hannie werkt intensief samen met de zusjes Truus en Freddie Oversteegen.

Lees meer ›
img
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2013/10/schaft__menger_370.jpg
img
Truus Oversteegen en Hannie Schaft (rechts) komen terug van een liquidatieactie. Beiden zijn vermomd (foto: Verzetsmuseum Amsterdam).
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2013/10/bril1.jpg
img
imgfull
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2013/10/bril5.jpg
img
imgfull

De drie zijn zeer actief en zijn niet bang om geweld te gebruiken. Dat is bijzonder, want vrouwen hebben in het verzet meestal organisatorische en logistieke taken. Soms doen Hannie en Truus zich in vermomming voor als een verliefd stelletje. Truus herinnert zich: ‘Dan sta je daar zogenaamd te vrijen, met het pistool schietklaar. Zo’n vent komt de deur uit en je gaat erachteraan, heel zenuwachtig. Dan geef je elkaar nog een kick, van: “Daar gaat ie, die schoft”, om elkaar te steunen op dat moeilijke beslissingsmoment.’

Als de Duitse politie een roodharig meisje zoekt, verft Hannie het haar zwart en draagt ze deze bril met vensterglas om zich te vermommen. Het helpt niet. Vlak voor de bevrijding, op 21 maart 1945, wordt Hannie gearresteerd en in de duinen van Overveen doodgeschoten.

Als Hannie Schaft op 21 maart 1945 gearresteerd wordt omdat ze illegale bladen en een wapen bij zich heeft, draagt ze de bril niet. Na het overlijden van Erna Kropveld krijgt een neef het brilletje in zijn bezit. Hij schenkt het in 2003 aan het Verzetsmuseum Amsterdam.