Het coronavirus heeft een enorme weerslag op alle geplande activiteiten. Steeds meer aanbieders verplaatsen hun activiteiten daarom naar het internet.

Hieronder presenteren wij de evenementen en activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid die je digitaal toch kunt meebeleven: hier vindt u meer informatie over educatieve projecten, livestreams, tips voor virtuele lezingen en andere activiteiten die binnenkort plaatsvinden.

75 VERHALEN

75 Nederlanders vertellen hun verhaal over oorlog en vrijheid, uit elk geboortejaar sinds 5 mei 1945 één.

HUIZEN VAN AANKOMST

Elke plek vertelt een persoonlijk verhaal, een ander perspectief. Vanaf 15 augustus 2020 kunt u kennismaken met deze diversiteit aan perspectieven en verhalen door 5 online uitgelichte plekken te bekijken.

RUMAH SAYA – MIJN THUIS

De performance Rumah Saya bestaat uit beelden en verhalen van eerste, tweede en derde generatie slachtoffers van Japanse interneringskampen in voormalig Nederlands-Indië.

DE TWEEDE WERELDOORLOG IN 100 FOTO’S

100 foto’s die door het Nederlandse publiek gekozen zijn. Bekende Nederlanders lichten hun eigen keuzes toe in korte, zelf opgenomen, video’s.

ABOUT FREEDOM

Online première internationale zoomfilm About Freedom donderdag 25 juni, 16.00 uur. Openhartig delen ze hun ideeën over vrijheid: 8 jongeren op 4 continenten tegelijk.

WIJZIJNVRIJ.ORG

Een digitale omgeving waarin kennis over de Tweede Wereldoorlog, interactieve lessen, video’s en andere handvaten worden geboden.

VRIJHEID IN BEELD

Een educatief programma. Leerlingen denken in het programma na over hun eigen principes en hun toekomstige rol in de samenleving.

VRIJHEID IN FILM

Speciaal voor het (V)MBO selecteerde Movies that Matter twee prachtige vrijheidsfilms. Het programma loopt tot oktober. Op dit moment worden de films online aangeboden.

WORDT GEMIST

Een digitale leeromgeving waarin kennis over de Holocaust op een persoonlijke manier wordt overgebracht. De les sluit aan bij het digitale Joods Monument.

MIJN POOLSE OPA

Een leuke online lesmethode met animaties, 8 korte filmpjes en online quizzen. Ook kruip je zelf in de huid van één van onze Poolse bevrijders, Michal Salewicz.

IN MIJN BUURT

Door verschillende generaties met elkaar in contact te brengen, wordt de geschiedenis van de buurt levend gehouden.

Vertel Vrijheid!

Op 14 plekken in Nederland maken scholieren een rap waarin zij vertellen over vrede en vrijheid. In elke rap speelt een voorwerp of een verhaal uit één van de SMH 40-45 musea...

VIDEODAGBOEK IN DE LES

Bij de serie zijn zeven educatieve afleveringen gemaakt. In deze afleveringen van circa vijf minuten gaat historica en presentator Femke op zoek naar antwoorden op vragen.

VERHALEN OVER AFRO-AMERIKAANSE BEVRIJDERS

een digitaal boek en lespakket over ‘Black Liberators’, Afro-Amerikaanse soldaten die betrokken waren bij de bevrijding van ons land.

DE ACHTERKANT VAN DE BEVRIJDING

Een online tentoonstelling over het literaire leven na de oorlog.

‘HET WAARGEBEURDE VERHAAL VAN ROOSJE

Digitale lessen over het leven
van de Joodse danseres Roosje Glaser, die voor moeilijke keuzes komt te staan in haar strijd om te overleven.

FAMILIE ROMEIJN

Een podcastserie waarin de zusjes Anneke en Aafke Romeijn op zoek zijn naar de waarheid achter familieverhalen over de Tweede Wereldoorlog.

DE JODENVERRAADSTERS

Podcastserie. Een lang verzwegen oorlogstragedie wordt eindelijk verteld. Joodse vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen tot een hels dilemma; andere Joden verraden of zelf gedeporteerd worden door de nazi’s.

VERHALEN IN BEELD

Het videolespakket ‘Verhalen in Beeld’ is een reeks van vijf indrukwekkende (oorlogs)verhalen, allemaal verteld vanuit een ander perspectief.

VRIJHEID VANUIT EEN ANDER PERSPECTIEF

De podcasts zijn een initiatief van Grotius, een programma van de Hanzehogeschool voor statushouders met een vluchtelingenachtergrond die willen studeren in het hoger onderwijs.

‘De Blues van Kattenburg’

Filmregistratie muziektheatervoorstelling. De koffer met muziek van Dick Kattenburg komt tot leven in de voorstelling. Ondergedoken ontving hij per koerier lessen van Leo Smit.

Owen herdenkt

Podcast gebaseerd op het boek ‘Owen en de Soldaat’ van Lisa Thompson.

NA DE OORLOG

Live online gastles met authentieke films en documenten, afgewisseld met (video)chat.

Route van Hoop en Vrees

Wandel-app door Amersfoort langs de onzekere weg die de zwaar bewaakte gevangenen destijds met de Duitsers moesten afleggen tussen het station en Kamp Amersfoort.

Pad van de vrijheid

Het 155 kilometer lange Pad van de Vrijheid start bij Hotel De Wereld in Wageningen en volgt een route langs afwisselende landschappen.

Vrijheidswandeling

Samen met het Noord-Hollands Archief ontwikkelden studenten van de Hogeschool Inholland een wandeling langs 25 monumenten, gebouwen en beelden in Haarlem om stil te staan bij de Tweede Wereldoorlog, vrede en vrijheid.

Liever krijgsgevangen

Het NIMH vertelt in de documentaire het bewogen oorlogsverhaal van Cees Meeuwis. Guus en Marc Meeuwis treden in de voetsporen van hun opa.

75 jaar vrijheid wordt mogelijk gemaakt door de Rijksoverheid en het vfonds.