Meer foto's
Duits kanon, vernietigd tijdens de gevechten.
Beeldbank WO2 - Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum Overloon / Liberty Park
Best, 19 September 1944
Reservebrug

“Bij Best ligt een zogenaamde reservebrug. Deze brug moet veroverd worden om de geallieerde opmars uit het zuiden doorgang te geven. De brug wordt echter opgeblazen. Bij de gevechten in het dorp sneuvelt Joe Mann als hij zich op een Duitse granaat laat vallen om zijn kameraden te beschermen. Na de gevechten trekken de Amerikaanse soldaten zich weer terug, er is immers geen brug om bezet te houden.

Ruim een maand na operatie Market Garden, wordt Best alsnog bevrijd door Schotse troepen.

Market Garden
Het doel van operatie Market Garden is het veroveren van een aantal bruggen in Noord-Brabant en Gelderland. Via deze bruggen moeten tanks en soldaten de grote rivieren oversteken. Mocht dit lukken dan ligt de weg naar Duitsland open voor de geallieerden.

De operatie bestaat uit twee delen. In operatie Market worden Amerikaanse, Britse en Poolse Parachutisten en luchtlandingstroepen nabij Arnhem, Eindhoven en Nijmegen gedropt. Zij moeten verschillende bruggen veroveren en in bezit houden zodat het Britse 30e Legerkorps, onderdeel van Operatie Garden, met zijn tanks, soldaten en artillerie kan oprukken.

De operatie begint op 17 september en kent op 26 september een droevig eind. Bijna alle doelen zijn behaald, maar de laatste en belangrijkste brug, de Rijnbrug in Arnhem, blijft in de handen van de bezetter. Hierdoor kunnen de geallieerden niet de Rijn oversteken, de laatste grote rivier, en Duitsland relatief gemakkelijk binnentrekken. Er moet een andere route gevonden worden.”