Foto
Feestvierende mensen in Dodewaard.
Beeldbank WO2 - NIOD
Dodewaard, 05 April 1945
Front

Tijdens operatie Market Garden wordt Dodewaard en omgeving gedeeltelijk bevrijd. Het front loopt dwars door de Betuwe. Amerikaanse luchtlandingstroepen nemen stellingen in. De bewoners moeten evacueren vanwege de zware gevechten. Een gedeelte gaat naar bevrijd gebied en een ander gedeelte naar bezet gebied.

In december laten de Duitsers de Rijndijk bij Driel springen. De betuwe komt onder water te staan. Dit moet de opmars van de geallieerden stoppen. Deze inundatie brengt grote schade aan het landschap en bebouwing met zich mee. Britse troepen, die de Amerikanen hebben afgelost, opereren nu in niemandsland. Bij botsingen tussen Duitse en Britse patrouilles vallen veel slachtoffers.

Begin april wordt weer een gedeelte van de Betuwe bevrijd. Na de Duitse overgave op 5 mei is ook de rest van de gemeente bevrijd. De bewoners keren, na het opruimen van het dode vee, dode soldaten en explosieven, terug naar een verwoest gebied. In Dodewaard is 17% van de bebouwing totaal verwoest en onherstelbaar. 15% is zwaar beschadigd, terwijl 68% licht beschadigd. 0% is onbeschadigd.