Meer foto's
Generaal Stanislaw Sosabowski bij een herdenking in Oosterbeek, 1964.
Beeldbank WO2 - NIOD - Piet Klaassen
Driel, 21 September 1944
Polen

De Poolse parachutisten kunnen pas met enkele dagen vertraging meedoen aan operatie Market Garden. Op 21 september landen zijn bij Driel, ten zuiden van de Rijn. Vanuit dit dorpje proberen ze de oversteek te wagen, maar door de taaie Duitse weerstand kunnen zij bijna niet de rivier oversteken. Zij kunnen daarom niet de in nood zittende Britse parachutisten in Oosterbeek  helpen.

Market Garden
Het doel van operatie Market Garden is het veroveren van een aantal bruggen in Noord-Brabant en Gelderland. Via deze bruggen moeten tanks en soldaten de grote rivieren oversteken. Mocht dit lukken dan ligt de weg naar Duitsland open voor de geallieerden.

De operatie bestaat uit twee delen. In operatie Market worden Amerikaanse, Britse en Poolse Parachutisten en luchtlandingstroepen nabij Arnhem, Eindhoven en Nijmegen gedropt. Zij moeten verschillende bruggen veroveren en in bezit houden zodat het Britse 30e Legerkorps, onderdeel van Operatie Garden, met zijn tanks, soldaten en artillerie kan oprukken.

De operatie begint op 17 september en kent op 26 september een droevig eind. Bijna alle doelen zijn behaald, maar de laatste en belangrijkste brug, de Rijnbrug in Arnhem, blijft in de handen van de bezetter. Hierdoor kunnen de geallieerden niet de Rijn oversteken, de laatste grote rivier, en Duitsland relatief gemakkelijk binnentrekken. Er moet een andere route gevonden worden.