Foto
Oscar Mendozza op de fiets met voorraden.
Beeldbank WO2 - NIOD
Eerde, 17 September 1944
Voorraden

“In Eerde zijn geen parachutisten of luchtlandingstroepen geland, maar wel voorraden. De paratrooper op de foto is Oscar Mendozza van A company van het 326 AEB (Airborne Engineers Battalion). Hij raakt gewond aan zijn gezicht, maar weigert zijn kameraden te verlaten. Omdat hij niet kon vechten wordt hij ingezet om voorraden te halen.

Market Garden
Het doel van operatie Market Garden is het veroveren van een aantal bruggen in Noord-Brabant en Gelderland. Via deze bruggen moeten tanks en soldaten de grote rivieren oversteken. Mocht dit lukken dan ligt de weg naar Duitsland open voor de geallieerden.

De operatie bestaat uit twee delen. In operatie Market worden Amerikaanse, Britse en Poolse Parachutisten en luchtlandingstroepen nabij Arnhem, Eindhoven en Nijmegen gedropt. Zij moeten verschillende bruggen veroveren en in bezit houden zodat het Britse 30e Legerkorps, onderdeel van Operatie Garden, met zijn tanks, soldaten en artillerie kan oprukken.

De operatie begint op 17 september en kent op 26 september een droevig eind. Bijna alle doelen zijn behaald, maar de laatste en belangrijkste brug, de Rijnbrug in Arnhem, blijft in de handen van de bezetter. Hierdoor kunnen de geallieerden niet de Rijn oversteken, de laatste grote rivier, en Duitsland relatief gemakkelijk binnentrekken. Er moet een andere route gevonden worden.”