Foto
Een tank met een takkenbos (om greppels te dichten) rijdt uit Geffen.
Beeldbank WO2 - NIOD
Geffen, 20 October 1944
Frontlinie

Tijdens operatie Market Garden wordt een deel van Nederland bevrijd. Vanaf de Belgische grens tot aan Nijmegen wordt een strook land bevrijd, de zogenaamde corridor. Aan de randen van deze corridor wordt zwaar gevochten. De Duitsers proberen de geallieerden terug te dringen. Geffen ligt aan de rand en dus midden in de frontlinie. In oktober ligt het dorpje regelmatig onder vuur. Dit verandert als, onder meer vanuit Geffen, een geallieerd offensief wordt ingezet om de Duitsers uit Noord-Brabant te drijven.

Market Garden
Het doel van operatie Market Garden is het veroveren van een aantal bruggen in Noord-Brabant en Gelderland. Via deze bruggen moeten tanks en soldaten de grote rivieren oversteken. Mocht dit lukken dan ligt de weg naar Duitsland open voor de geallieerden.

De operatie bestaat uit twee delen. In operatie Market worden Amerikaanse, Britse en Poolse Parachutisten en luchtlandingstroepen nabij Arnhem, Eindhoven en Nijmegen gedropt. Zij moeten verschillende bruggen veroveren en in bezit houden zodat het Britse 30e Legerkorps, onderdeel van Operatie Garden, met zijn tanks, soldaten en artillerie kan oprukken.

De operatie begint op 17 september en kent op 26 september een droevig eind. Bijna alle doelen zijn behaald, maar de laatste en belangrijkste brug, de Rijnbrug in Arnhem, blijft in de handen van de bezetter. Hierdoor kunnen de geallieerden niet de Rijn oversteken, de laatste grote rivier, en Duitsland relatief gemakkelijk binnentrekken. Er moet een andere route gevonden worden.