Meer foto's
Duitse troepen in Gennep.
Beeldbank WO2 - Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek - Arppe, Kriegsberichter
Gennep, 20 September 1944
Tegenaanvallen

Vanuit Gennep lanceren Duitse troepen tegenaanvallen op de geallieerden troepen. Deze tegenstand houdt de geallieerden erg op, waardoor de grondtroepen niet snel kunnen optrekken naar Arnhem. Gennep ligt aan de rechteroever van de Maas, en ook al komen de geallieerden tot deze rivier en zien ze het dorp liggen, ze kunnen het niet bevrijden. Als ze het dorp bevrijden, op 12 februari 1945 na zware gevechten, is de bevolking al lang door de bezetter geƫvacueerd.

Market Garden
Het doel van operatie Market Garden is het veroveren van een aantal bruggen in Noord-Brabant en Gelderland. Via deze bruggen moeten tanks en soldaten de grote rivieren oversteken. Mocht dit lukken dan ligt de weg naar Duitsland open voor de geallieerden.

De operatie bestaat uit twee delen. In operatie Market worden Amerikaanse, Britse en Poolse Parachutisten en luchtlandingstroepen nabij Arnhem, Eindhoven en Nijmegen gedropt. Zij moeten verschillende bruggen veroveren en in bezit houden zodat het Britse 30e Legerkorps, onderdeel van Operatie Garden, met zijn tanks, soldaten en artillerie kan oprukken.

De operatie begint op 17 september en kent op 26 september een droevig eind. Bijna alle doelen zijn behaald, maar de laatste en belangrijkste brug, de Rijnbrug in Arnhem, blijft in de handen van de bezetter. Hierdoor kunnen de geallieerden niet de Rijn oversteken, de laatste grote rivier, en Duitsland relatief gemakkelijk binnentrekken. Er moet een andere route gevonden worden.