Meer foto's
Parachutisten bij Groesboek.
Beeldbank WO2 - Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek
Groesbeek, 17 September 1944
Landelingen

“Bij Groesbeek land een gedeelte van de Parachutisten tijdens Operatie Market Garden.

Market Garden
Het doel van Operatie Market Garden is het veroveren van een aantal bruggen in Noord-Brabant en Gelderland. Via deze bruggen moeten tanks en soldaten de grote rivieren oversteken. Mocht dit lukken dan ligt de weg naar Duitsland open voor de geallieerden.

De operatie bestaat uit twee delen. In operatie Market worden Amerikaanse, Britse en Poolse Parachutisten en luchtlandingstroepen nabij Arnhem, Eindhoven en Nijmegen gedropt. Zij moeten verschillende bruggen veroveren en in bezit houden zodat het Britse 30e Legerkorps, onderdeel van Operatie Garden, met zijn tanks, soldaten en artillerie kan oprukken.

De operatie begint op 17 september en kent op 26 september een droevig eind. Bijna alle doelen zijn behaald, maar de laatste en belangrijkste brug, de Rijnbrug in Arnhem, blijft in de handen van de bezetter. Hierdoor kunnen de geallieerden niet de Rijn oversteken, de laatste grote rivier, en Duitsland relatief gemakkelijk binnentrekken. Er moet een andere route gevonden worden.”

Foto
Foto van twee Churchill tanks (2nd troop, 'A' Squadron) bij 'De Oude Molen' Groesbeek, februari 1945.
Beeldbank WO2 - Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek
Groesbeek, 08 February 1945
Veritable

Met Operatie Veritable wordt het startschot gegeven voor een offensief dat het Duitse leger in West-Europa op de knieƫn moet krijgen. Duizenden soldaten en voertuigen vertrekken vanaf hun posities in Nederland richting Duitsland. In een maand vallen er duizenden doden en gewonden. Ook vanuit Groesbeek vertekken geallieerde troepen.