Foto
Parachutisten landen bij Heeswijk-Dinther.
Beeldbank WO2 - Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek
Heeswijk-Dinther, 17 September 1944
Verkeerde plek

“Niet alle parachutisten landen tijdens de operatie op de juiste plek. Bij Heeswijk-Dinther landen parachutisten van het 1st Batalion 501st Parachute Infantery Regiment, 101st Airborne Division. Dit was niet plek waar ze moeten landen.

Market Garden
Het doel van Operatie Market Garden is het veroveren van een aantal bruggen in Noord-Brabant en Gelderland. Via deze bruggen moeten tanks en soldaten de grote rivieren oversteken. Mocht dit lukken dan ligt de weg naar Duitsland open voor de geallieerden.

De operatie bestaat uit twee delen. In operatie Market worden Amerikaanse, Britse en Poolse Parachutisten en luchtlandingstroepen nabij Arnhem, Eindhoven en Nijmegen gedropt. Zij moeten verschillende bruggen veroveren en in bezit houden zodat het Britse 30e Legerkorps, onderdeel van Operatie Garden, met zijn tanks, soldaten en artillerie kan oprukken.

De operatie begint op 17 september en kent op 26 september een droevig eind. Bijna alle doelen zijn behaald, maar de laatste en belangrijkste brug, de Rijnbrug in Arnhem, blijft in de handen van de bezetter. Hierdoor kunnen de geallieerden niet de Rijn oversteken, de laatste grote rivier, en Duitsland relatief gemakkelijk binnentrekken. Er moet een andere route gevonden worden.”