Foto
Amerikaanse parachutisten in Mook.
Beeldbank WO2 - Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek
Mook, 20 September 1944
Tegenaanval

Mook wordt op 17 september bevrijd. Drie dagen laten nemen de Duitsers het dorp weer in. ’s Avonds weten de geallieerden het dorp weer te heroveren. Dit soort aanvallen vertragen de opmars van de geallieerden echter ernstig. Hierdoor kunnen ze niet op tijd bij de Rijnbrug in Arnhem zijn.

Market Garden
Het doel van Operatie Market Garden is het veroveren van een aantal bruggen in Noord-Brabant en Gelderland. Via deze bruggen moeten tanks en soldaten de grote rivieren oversteken. Mocht dit lukken dan ligt de weg naar Duitsland open voor de geallieerden.

De operatie bestaat uit twee delen. In operatie Market worden Amerikaanse, Britse en Poolse Parachutisten en luchtlandingstroepen nabij Arnhem, Eindhoven en Nijmegen gedropt. Zij moeten verschillende bruggen veroveren en in bezit houden zodat het Britse 30e Legerkorps, onderdeel van Operatie Garden, met zijn tanks, soldaten en artillerie kan oprukken.

De operatie begint op 17 september en kent op 26 september een droevig eind. Bijna alle doelen zijn behaald, maar de laatste en belangrijkste brug, de Rijnbrug in Arnhem, blijft in de handen van de bezetter. Hierdoor kunnen de geallieerden niet de Rijn oversteken, de laatste grote rivier, en Duitsland relatief gemakkelijk binnentrekken. Er moet een andere route gevonden worden.