Meer foto's
De Waalbrug is handen van de geallieerden. Britse Sherman tanks rijden over de brug.
Beeldbank WO2 - Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek
Nijmegen, 20 September 1944
De Waalbrug

Op 17 september landen in de buurt van Nijmegen (Groesbeek) Amerikaanse parachutisten. Zij hebben als belangrijkste doel de Waalbrug in Nijmegen. Deze moet ongeschonden in handen van de Amerikanen vallen. Operatie Market Garden is begonnen.

De bevrijding van Nijmegen gaat gepaard met zware gevechten. De Duitse troepen proberen koste wat het kost om de Amerikanen van de brug te houden. Op 20 september zijn de Amerikanen de Waal genaderd, maar ze kunnen de brug niet met een frontale aanval innemen. Met canvas bootjes steken de Amerikanen de Waal over en weten via de andere oever de brug in handen te krijgen. Deze operatie is zeer gevaarlijk en de verliezen zijn groot. Maar de brug is in Amerikaanse handen. Nijmegen komt door de gevechten en bombardementen zwaar gehavend uit de strijd.

Market Garden
Het doel van Operatie Market Garden is het veroveren van een aantal bruggen in Noord-Brabant en Gelderland. Via deze bruggen moeten tanks en soldaten de grote rivieren oversteken. Mocht dit lukken dan ligt de weg naar Duitsland open voor de geallieerden.

De operatie bestaat uit twee delen. In operatie Market worden Amerikaanse, Britse en Poolse Parachutisten en luchtlandingstroepen nabij Arnhem, Eindhoven en Nijmegen gedropt. Zij moeten verschillende bruggen veroveren en in bezit houden zodat het Britse 30e Legerkorps, onderdeel van Operatie Garden, met zijn tanks, soldaten en artillerie kan oprukken.

De operatie begint op 17 september en kent op 26 september een droevig eind. Bijna alle doelen zijn behaald, maar de laatste en belangrijkste brug, de Rijnbrug in Arnhem, blijft in de handen van de bezetter. Hierdoor kunnen de geallieerden niet de Rijn oversteken, de laatste grote rivier, en Duitsland relatief gemakkelijk binnentrekken. Er moet een andere route gevonden worden.

Meer foto's
Uit Oosterbeek geƫvacueerde Britse parachutisten voor de ingang van het Bisschop Hamer huis, Nijmegen, 26 september 1944. De mannen ontladen hun wapens.
Beeldbank WO2 - Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek
Nijmegen, 26 September 1944
Ontvlucht

Bij Arnhem voltrekt zich een ramp als de daar gelande parachutisten en luchtlandingstroepen door de Duitsers worden verslagen. In de nacht van 25 op 26 september 1944 worden de overgebleven para’s uit de Perimeter in Oosterbeek geĆ«vacueerd. In Nijmegen worden zij opgevangen en kunnen zij eindelijk uitrusten.