Meer foto's
Op één van de dropzones bij Oosterbeek.
Beeldbank WO2 - NIOD
Oosterbeek, 17 September 1944
Droppings

“Bij Oosterbeek en omgeving landen Britse parachutisten en luchtlandingstroepen. Zij trekken door het dorp heen op weg naar Arnhem. Door de onverwacht zware tegenstand van de bezetter wordt Oosterbeek onbedoeld het hart van een bitter harde strijd. De meeste luchtlandingstroepen komen niet tot in Arnhem en na enkele pogingen moeten zij zich terugtrekken naar Oosterbeek. Daar proberen zij een bruggenhoofd te behouden, maar moeten in de nacht van 25 op 26 september 1944 zich terugtrekken over de Rijn.

Market Garden
Het doel van Operatie Market Garden is het veroveren van een aantal bruggen in Noord-Brabant en Gelderland. Via deze bruggen moeten tanks en soldaten de grote rivieren oversteken. Mocht dit lukken dan ligt de weg naar Duitsland open voor de geallieerden.
De operatie bestaat uit twee delen. In operatie Market worden Amerikaanse, Britse en Poolse Parachutisten en luchtlandingstroepen nabij Arnhem, Eindhoven en Nijmegen gedropt. Zij moeten verschillende bruggen veroveren en in bezit houden zodat het Britse 30e Legerkorps, onderdeel van Operatie Garden, met zijn tanks, soldaten en artillerie kan oprukken.

De operatie begint op 17 september en kent op 26 september een droevig eind. Bijna alle doelen zijn behaald, maar de laatste en belangrijkste brug, de Rijnbrug in Arnhem, blijft in de handen van de bezetter. Hierdoor kunnen de geallieerden niet de Rijn oversteken, de laatste grote rivier, en Duitsland relatief gemakkelijk binnentrekken. Er moet een andere route gevonden worden.”

Meer foto's
De Duitsers vechten in de nauwe straten van Oosterbeek met tanks en gemechaniseerde kanonnen. Een Duitse Sturmhaubitze in de Weverstraat in Oosterbeek.
Beeldbank WO2 - Airborne Museum Hartenstein
Oosterbeek, 18 September 1944
Gevechten

Bij Oosterbeek en omgeving landen Britse parachutisten en luchtlandingstroepen. Zij trekken door het dorp heen op weg naar Arnhem. Door de onverwacht zware tegenstand van de bezetter wordt Oosterbeek onbedoeld het hart van een bitter harde strijd. De meeste luchtlandingstroepen komen niet tot in Arnhem en na enkele pogingen moeten zij zich terugtrekken naar Oosterbeek. Daar proberen zij een bruggenhoofd te behouden, maar moeten in de nacht van 25 op 26 september 1944 zich terugtrekken over de Rijn. Veel slachtoffers zijn begraven op het Ereveld in Oosterbeek.

Meer foto's
Drie Britse Short Stirling bommenwerpers werpen voorraden af boven Oosterbeek.
Beeldbank WO2 - Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek
Oosterbeek, 19 September 1944
Bevoorraden

Een luchtlandingsleger kan maar een beperkte hoeveelheid voorraden meenemen. De rest moet via de lucht worden aangevoerd. Deze bevoorradingsdroppings vallen de meeste van de tijd echter in handen van de bezetter.

Foto
Inwoners van Oosterbeek moeten evacueren.
Beeldbank WO2 - NIOD
Oosterbeek, 25 September 1944
Evacueren

Na de Slag om Arnhem moeten de inwoners van onder meer Arnhem, Renkum en Oosterbeek van de bezetter hun huizen uit. Het hele gebied is nu frontgebied. De inwoners zoeken hun heil bij familie en vrienden in de omgeving of verder weg van huis of op plaatsen zoals het Openlucht Museum. Pas na de bevrijding in 1945 mogen de bewoners terugkeren.

Meer foto's
Brits Ereveld in Oosterbeek.
Beeldbank WO2 - Verzetsmuseum Amsterdam
Oosterbeek, 26 September 1944
Ereveld

Veel slachtoffers zijn begraven op het Ereveld in Oosterbeek.