Foto
Uitgeschakelde Britse Sherman tank op van Nijmegen naar Elst bij Ressen.
Beeldbank WO2 - Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek
Ressen, 24 September 2014
Tegenstand

Om de geallieerde troepen te beschermen wordt de zogenaamde ‘Corridor’, het stuk land dat is bevrijd, verbreed. Van 21 tot 25 september 1944 stuiten de Britse tanks bij Oosterhout op flinke tegenstand van de bezetter. Het accent van de strijd ligt in het gebied ten westen van de weg Lent-Elst. Op 24 september is er een doorbraak en nemen de Britten Ressen in bezit. Zij nemen contact op met de Welsh Guard, die probeert door te dringen tot Bemmel. ‘s Avonds krijgen zij versterking van de Britse 69ste infanteriebrigade. Op 25 september weet het 5e bataljon van het East Yorkshire Regiment Bemmel te veroveren en daarna met de rest van de brigade de verdedigingslinie van de bezetter terug te dringen tot de lijn Rijkerswoerd-Baal-Haalderen.

Market Garden
Het doel van Operatie Market Garden is het veroveren van een aantal bruggen in Noord-Brabant en Gelderland. Via deze bruggen moeten tanks en soldaten de grote rivieren oversteken. Mocht dit lukken dan ligt de weg naar Duitsland open voor de geallieerden.

De operatie bestaat uit twee delen. In operatie Market worden Amerikaanse, Britse en Poolse Parachutisten en luchtlandingstroepen nabij Arnhem, Eindhoven en Nijmegen gedropt. Zij moeten verschillende bruggen veroveren en in bezit houden zodat het Britse 30e Legerkorps, onderdeel van Operatie Garden, met zijn tanks, soldaten en artillerie kan oprukken.

De operatie begint op 17 september en kent op 26 september een droevig eind. Bijna alle doelen zijn behaald, maar de laatste en belangrijkste brug, de Rijnbrug in Arnhem, blijft in de handen van de bezetter. Hierdoor kunnen de geallieerden niet de Rijn oversteken, de laatste grote rivier, en Duitsland relatief gemakkelijk binnentrekken. Er moet een andere route gevonden worden.