Meer foto's
Het wrak Amerikaanse C-47 die een noodlanding gemaakt heeft in een weiland. Twee militairen komen om het leven.
Beeldbank WO2 - Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek
Son, 17 September 1944
Landingsplaats

“De Sonse heide is een landingsplaats voor parachutisten en zweefvliegtuigen tijdens Operatie Market. De eerste drie dagen is in Son de commandopost van de 101ste Airborne Divisie. Op de eerste dag van de operatie wordt Son en Breugel bevrijd door het 506de Parachute Infanterie Regiment en eenheden van de 326ste Airborne Engineers. Eenheden van van de 101ste Airborne Divisie slagen er echter niet in de brug over het Wilhelminakanaal te veroveren. Vlak voor hun ogen heeft de bezetter de brug opgeblazen. Daardoor zijn de Amerikanen genoodzaakt het kanaal over te zwemmen. Op dezelfde plaats wordt in de nacht van 18 op 19 september een Baileybrug gebouwd.

Market Garden
Het doel van Operatie Market Garden is het veroveren van een aantal bruggen in Noord-Brabant en Gelderland. Via deze bruggen moeten tanks en soldaten de grote rivieren oversteken. Mocht dit lukken dan ligt de weg naar Duitsland open voor de geallieerden.

De operatie bestaat uit twee delen. In operatie Market worden Amerikaanse, Britse en Poolse Parachutisten en luchtlandingstroepen nabij Arnhem, Eindhoven en Nijmegen gedropt. Zij moeten verschillende bruggen veroveren en in bezit houden zodat het Britse 30e Legerkorps, onderdeel van Operatie Garden, met zijn tanks, soldaten en artillerie kan oprukken.

De operatie begint op 17 september en kent op 26 september een droevig eind. Bijna alle doelen zijn behaald, maar de laatste en belangrijkste brug, de Rijnbrug in Arnhem, blijft in de handen van de bezetter. Hierdoor kunnen de geallieerden niet de Rijn oversteken, de laatste grote rivier, en Duitsland relatief gemakkelijk binnentrekken. Er moet een andere route gevonden worden.”