Meer foto's
Britse troepen in Valkenswaard.
Beeldbank WO2 - Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek
Valkenswaard,
Eerste gevechten

“Valkenswaard wordt op 17 september als een van de eerste dorpen tijdens Operatie Market Garden door het Britse grondleger bevrijd. Hier vinden ook de eerste gevechten met de taaie Duitse troepen plaats. In de komende dagen hebben de Brittsen grote moeite om snel op te trekken.

Market Garden
Het doel van Operatie Market Garden is het veroveren van een aantal bruggen in Noord-Brabant en Gelderland. Via deze bruggen moeten tanks en soldaten de grote rivieren oversteken. Mocht dit lukken dan ligt de weg naar Duitsland open voor de geallieerden.

De operatie bestaat uit twee delen. In operatie Market worden Amerikaanse, Britse en Poolse Parachutisten en luchtlandingstroepen nabij Arnhem, Eindhoven en Nijmegen gedropt. Zij moeten verschillende bruggen veroveren en in bezit houden zodat het Britse 30e Legerkorps, onderdeel van Operatie Garden, met zijn tanks, soldaten en artillerie kan oprukken.

De operatie begint op 17 september en kent op 26 september een droevig eind. Bijna alle doelen zijn behaald, maar de laatste en belangrijkste brug, de Rijnbrug in Arnhem, blijft in de handen van de bezetter. Hierdoor kunnen de geallieerden niet de Rijn oversteken, de laatste grote rivier, en Duitsland relatief gemakkelijk binnentrekken. Er moet een andere route gevonden worden.”