Meer foto's
Formatie C-47 transportvliegtuigen die de parachutisten aanvoeren.
Beeldbank WO2 - Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek
Veghel, 17 September 1944
Veel slachtoffers

“Het 501ste Regiment heeft onder leiding van generaal Maxwell D. Taylor na de landing in het droppingsgebied bij Veghel de bruggen over de Aa en de Zuid-Willemsvaart veroverd. In samenwerking met leden van de plaatselijke bevolking uit Veghel worden deze bruggen versterkt om het gewicht van de tanks te kunnen dragen. Om de Corridor van Eindhoven naar Arnhem te verdedigen, ontstaat op 24 september 1944 in de zandduinen bij Eerde (gelegen tussen Schijndel en Veghel) een zwaar gevecht tussen het 501ste Regiment en de bezetter. Bij deze confrontatie zijn veel slachtoffers gevallen, te weten: 48 Amerikanen, 12 Britten, een onbekend aantal Duitsers en 9 burgers.

Market Garden
Het doel van Operatie Market Garden is het veroveren van een aantal bruggen in Noord-Brabant en Gelderland. Via deze bruggen moeten tanks en soldaten de grote rivieren oversteken. Mocht dit lukken dan ligt de weg naar Duitsland open voor de geallieerden.

De operatie bestaat uit twee delen. In operatie Market worden Amerikaanse, Britse en Poolse Parachutisten en luchtlandingstroepen nabij Arnhem, Eindhoven en Nijmegen gedropt. Zij moeten verschillende bruggen veroveren en in bezit houden zodat het Britse 30e Legerkorps, onderdeel van Operatie Garden, met zijn tanks, soldaten en artillerie kan oprukken.

De operatie begint op 17 september en kent op 26 september een droevig eind. Bijna alle doelen zijn behaald, maar de laatste en belangrijkste brug, de Rijnbrug in Arnhem, blijft in de handen van de bezetter. Hierdoor kunnen de geallieerden niet de Rijn oversteken, de laatste grote rivier, en Duitsland relatief gemakkelijk binnentrekken. Er moet een andere route gevonden worden.”