Onderzoeksinstituten

In Nederland en in het buitenland zijn er verschillende instituten die onderzoek doen naar de Tweede Wereldoorlog. Al deze instituten geven regelmatig nieuwe publicaties uit en zijn ook op andere manieren betrokken bij de informatieverstrekking over de Tweede Wereldoorlog, onder andere door het maken van tentoonstellingen, digitale toepassingen en informatiemateriaal.

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies

Het NIOD verzamelt, bewaart en ontsluit archieven en collecties over de Tweede Wereldoorlog. Het verricht wetenschappelijk onderzoek en publiceert hierover, en het geeft informatie aan overheidsinstellingen en particulieren.

Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Gespecialiseerd kennis- en onderzoekscentrum op het gebied van de Nederlandse militaire geschiedenis. Het Instituut is er voor iedereen met belangstelling voor het Nederlandse militaire verleden.

Kenniscentrum Nationaal Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum beschikt over een kenniscentrum waar u onderzoek kan doen naar de collectie, Met een bezit van ca. 250.000 boeken vanaf het jaar 1500 heeft het NMM de grootste en belangrijkste militair-historische bibliotheek van Nederland.

Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis

Dit instituut maakt het verleden toegankelijk met bronnenpublicaties en naslagwerken.

Anne Frank Stichting

Naast research voor het museum doet de Anne Frank Stichting onderzoek naar racistische en extremistische uitingen en ontwikkelingen op het gebied van racisme, antisemitisme en extremisme in Nederland.

Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael

Kenniscentrum voor internationale betrekkingen dat mensen opleidt op het gebied van internationale betrekkingen en diplomatie.

Royal Netherlands Institute of Southeast Asian and Caribbean Studies at Leiden

Onderzoeksinstituut op het gebied van Zuid-Oost Azië en het Caribisch gebied. Het instituut heeft een omvangrijke bibliotheek en collectie.

Simon Wiesenthal Centrum

Het Simon Wiesenthal Centrum wil de Holocaust blijvend herinneren door tolerantie en begrip. Het is een onderzoeksinstelling met een grote educatieve afdeling.

Stichting Centrum ’45

Stichting Centrum '45 is het landelijk instituut voor specialistische diagnostiek en behandeling van psychotraumaklachten ten gevolge van vervolging, oorlog en geweld. Naast de zorg voor patiënten en het geven van onderwijs is wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de psychotraumatologie een kerntaak van Stichting Centrum...

Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij

Het SOMA is een instelling van het federaal wetenschapsbeleid die documentatie bijeenbrengt en onderzoek verricht over de oorlogen en conflicten van de twintigste eeuw en de weerslag ervan op België.

US Holocaust Memorial Museum

Uitgebreid museum over de Holocaust, met een onderzoeksinstituut: ‘The Center for Advanced Holocaust Studies’.

USC Shoah Foundation Institute for Visual History and Education

Onderzoeksinstituut dat deel uitmaakt van de universiteit van Zuid-Californië met bijna 52.000 getuigen op film.

Yad Vashem

Yad Vashem onderzoekt en documenteert de geschiedenis van de Joden tijdens de Holocaust en behoudt de herinnering aan alle zes millioen slachtoffers. Hiernaast biedt het informatie voor scholen, bibliotheken en musea wereldwijd.