Hoe vrij voel jij je om te kunnen zijn wie je bent? Wat is voor jou identiteit? Welke verantwoordelijkheid neem jij voor je vrijheid en de keuzes die je maakt? Deze vragen stelden studenten van het Deltion College in Zwolle elkaar in een serie zelf gefilmde video’s. Met meer dan 13.000 studenten zijn er vele verhalen te vertellen. 4FREE vroeg de vloggers van TMI (Too Much Information) op zoek te gaan naar deze verhalen. Ruim dertig klassen met onder andere studenten Verpleegkunde, Logistiek en Luchtvaarttechniek maakten tijdens de TMI-workshops video’s waarin ze laten zien hoe zij denken over thema’s als identiteit, verantwoordelijkheid, keuzevrijheid of toekomst.

Persoonlijke verhalen

De thema’s klinken in eerste instantie misschien wat abstract, maar zodra iedereen in groepjes met elkaar in gesprek gaat en de discussies losbarsten blijkt dat die dichter bij hen liggen dan ze dachten. De verhalen worden dan ook al snel persoonlijk. Zo kiest een van de groepjes voor het thema verantwoordelijkheid. Een jongen vertelt in de video dat hij naar bureau HALT moest omdat hij betrokken was bij een vechtpartij. Terecht, kun je denken; een oordeel is snel gemaakt. Totdat hij in de video vertelt wat er precies is gebeurd. Hij voelde zich verantwoordelijk voor zijn vrienden en sprong tussen hen en hun belagers om erger te voorkomen.

Nette dametjes en hardcore feesten

Wat is je identiteit? Wat maakt je tot wie je bent? Dit lijkt misschien een grote vraag maar binnen no-time heeft een van de groepjes een script op papier en staan de studenten voor de camera uit te leggen hoe het zit. Het stereotype van een verpleegkundige is niet hetzelfde als hun identiteit. “Mensen denken vaak dat verpleegkundigen een soort slaafjes zijn van de dokter”, zegt een meisje vol met piercings en tatoeages. “Hele nette, volgzame dametjes die ieder weekend op de bank tv zitten te kijken. Maar ik ga vaak naar hardcore feesten en ik herken me helemaal niet in dit beeld.”

 

 

Fictie

Er is een groepje studenten dat zich groots op het thema keuzevrijheid en identiteit stort en er een complete minifilm over schrijft. Over een jongen die veel geld verdient maar het allemaal verbrast. Hij eindigt als zwerver op straat. Daar komt hij jaren later de man tegen die hij zelf nooit heeft geholpen toen dat nodig was, maar die hem nu wel geld geeft. Kortom, wat voor keuzes maak je en wie wil je zijn?

Zien!

Ruim dertig klassen maakten in een week tijd video’s waarin ze op hun eigen manier laten zien wie ze zijn en wat ze vinden van thema’s als identiteit en verantwoordelijkheid. De video’s zijn binnenkort terug te kijken via het YouTube-kanaal van 4FREE: 4FREE-now.