In Nederland vind je veel verschillende oorlogsbegraafplaatsen en erevelden. Op de Nederlandse erevelden liggen militairen, maar vaak ook burgers waaronder Engelandvaarders, verzetsstrijders en dwangarbeiders. Daarnaast liggen in Nederland veel geallieerde en Duitse militairen begraven die in Nederland om het leven kwamen. Zij liggen vaak op speciale begraafplaatsen, maar ook verspreid over begraafplaatsen in het hele land. Je herkent deze begraafplaatsen aan het bordje met de verwijzing ‘oorlogsgraven’ bij de ingang.

Nederlandse Erevelden
Ongeveer 50.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers liggen over de hele wereld begraven op speciale erevelden en begraafplaatsen in talloze Nederlandse gemeenten. De Oorlogsgravenstichting beheert in Nederland onder andere Nationaal Ereveld Loenen en Militair Ereveld Grebbeberg. Daarnaast vind je ongeveer 25.000 Nederlandse oorlogsgraven op zeven Nederlandse Erevelden op Java, Indonesië.

De Oorlogsgravenstichting

Een overzicht van Nederlandse erevelden in binnen- en buitenland.

Holten Canadian War Cemetery

Op deze begraafplaats liggen 1394 Canadese militairen begraven. Ook is er een informatiecentrum.

Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Op deze begraafplaats liggen 8301 militairen uit Verenigde Staten begraven. Ook bevindt zich hier het Margraten Memorial Center.

Russisch Ereveld Leusden

Op deze begraafplaats liggen 865 militairen uit de voormalige Sovjet-Unie begraven, waaronder 101 krijgsgevangenen die in Kamp Amersfoort waren geïnterneerd.

Eerebegraafplaats Bloemendaal

Op deze begraafplaats liggen 347 Nederlandse verzetsstrijders begraven.

Groesbeek Canadian War Cemetery

Op deze begraafplaats liggen 2619 gesneuvelde militairen, waarvan het grootste deel Canadezen begraven.

Mierlo War Cemetery

Op deze begraafplaats liggen 664 militairen van het Britse Gemenebest en 1 Nederlandse militair begraven.

Mook War Cemetery

Op deze begraafplaats liggen 322 militairen uit het Verenigd Koninkrijk, Polen, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland begraven.

Arnhem Oosterbeek War Cemetery

Op deze begraafplaats liggen 1754 militairen uit het Verenigd Koninkrijk, Polen en Nederland begraven.

Georgische Erebegraafplaats Loladse

Op deze begraafplaats liggen 476 personen van het 822e Georgische bataljon in de Wehrmacht begraven. De militairen kwamen om nadat ze aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in opstand waren gekomen tegen de Duitsers. Het waren veelal door de Duitsers krijgsgevangen genomen Sovjet-soldaten die in dienst van de Wehrmacht waren getreden.

Bergen op Zoom Canadian War Cemetery

Canadese militairen die omkwamen bij de Slag om de Schelde, liggen begraven in Bergen op Zoom. In totaal rusten hier 1.116 militairen.

Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn

Deze begraafplaats is met 31.598 doden de grootste militaire begraafplaats in Nederland. Het is ook de enige Duitse militaire begraafplaats in Nederland. Er liggen voornamelijk omgekomen Duitse militairen van de Tweede Wereldoorlog begraven. Ook liggen er Nederlanders die in Duitse krijgsdienst (met name de SS) zijn gesneuveld.