25 feb 2018 – Het monument de Dokwerker, Jonas Daniël Meijerplein, Amsterdam

Herdenking Februaristaking 1941

Op 25 februari 1941 vond in Amsterdam het enige massale, openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Europa plaats: de Februaristaking. ‘STAAKT!!! STAAKT!!! STAAKT!!!’ stond er in het manifest dat in 1941 verspreid werd na de razzia op 427 joodse mannen. Uit solidariteit met hun medeburgers staakten arbeiders op de werven. Het trampersoneel legde het openbaar vervoer plat. Tienduizenden Amsterdammers staakten mee. Ook naar andere plaatsen sloeg de actie over: de Zaanstreek, Kennemerland, Utrecht, Hilversum en Weesp.

Nationaal en internationaal maakte de Februaristaking grote indruk en vormde een bron van inspiratie. Nu staat de collectieve verzetsdaad symbool voor solidariteit en het opkomen voor een ander. Nog altijd geeft de Februaristaking een signaal naar deze tijd, waarin opkomen voor een ander en waakzaamheid voor antisemitisme en racisme geboden is.

De Herdenking Februaristaking 1941 vindt plaats op 25 februari om 16.45 uur bij het monument de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein te Amsterdam. Om 17:00 uur start het defilé met bloemlegging waar iedereen kan aansluiten. De Herdenking Februaristaking 1941 is een initiatief van Comité Herdenking Februaristaking 1941 en het Gemeentebestuur van Amsterdam.

In februari is er een randprogramma rond de herdenking in De Balie, met de School der Poëzie in de OBA en foto-exposities in Mozes en Aäronkerk.