08 sep 2017 – Sachsenhausen monument, Reeburgpark, Vught

Herdenking Sachsenhausen

In de nacht van 5 op 6 september 1944 werden de laatste – bijna 3.000 – mannelijke gevangenen vanuit kamp Vught gedeporteerd naar concentratiekamp Sachsenhausen in Duitsland. Dit was, vlak na Dolle Dinsdag, het laatste transport vanuit het in grote haast ontruimde kamp Vught. Ruim de helft van de afgevoerde gevangenen zou de oorlog niet overleven. Omstreeks 5 en 6 september vindt daarom ieder jaar een openbare herdenking van de slachtoffers plaats bij het monument in het Reeburgpark te in Vught. De herdenking wordt georganiseerd door Nationaal Monument Kamp Vught, Basisschool De Springplank en het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS) en de Gemeente Vught.

De herdenking bestaat uit een stille tocht van het Raadhuis naar het Sachsenhausen monument in het Reeburgpark.

Programma

10.30 uur verzamelen in horecagelegenheid De Gereghthof, Marktveld 8 (in het centrum van) Vught.
11.15 uur vertrek naar het Raadhuis.
11.45 uur Stille Tocht vanaf het Raadhuis.
De tamboers van het Gilde Sint Catharina leiden de stoet.
12.15 uur Herdenking bij het Sachsenhausen monument in het Reeburgpark te Vught.

Na een welkomstwoord door ceremoniemeester Riekje Nieuwstraten houdt Ad van Liempt een toespraak. Hij is journalist, auteur en programmamaker (bedenker van o.a. Andere Tijden).
Over de reden van zijn komst zegt hij: “Het afvoeren van duizenden gevangenen, vlak voor hun bevrijding, vanuit Vught naar Sachsenhausen en Ravensbrück beschouw ik als een van de grootste misdaden van de nazi’s in de bezettingstijd. Het is van groot belang dat we dat rampzalige transport blijven gedenken.”

12.40 uur 2 minuten stilte.
12.42 uur Kranslegging.
13.00 uur Einde Herdenking.

Openbare herdenking transport Vught – Sachsenhausen in 1944
Vrijdag 8 september aanvang 11.45 uur

Documentaire over Sachsenhausen
Vanaf 13.30 uur kunnen belangstellenden deelnemen aan het middagprogramma in Nationaal Monument Kamp Vught, Lunettenlaan 600 te Vught. De bijeenkomst bestaat uit een eenvoudige lunch in het museumcafé van NM Kamp Vught en de vertoning van de documentaire ‘Sachsenhausen’ van drie Groningse studenten communicatie: Lynn Zwartsenburg, Yara Bergboer en Yasmin Latupella.

Zij bezochten in het voorjaar de 72e herdenking in het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen. Lynn: “Met onze documentaire willen wij mensen bewustmaken van de gebeurtenissen in Sachsenhausen. Dit doen we door overlevenden, familieleden en nabestaanden te interviewen. De rode draad in ons verhaal is het contrast tussen de gevangen van Sachsenhausen en de kampbewakers”

Deelname aan het middagprogramma is 10 euro per persoon – contant te voldoen aan de balie van het museum; aanmelding is mogelijk via info@nmkampvught.nl, reserveren is mogelijk tot 1 september.