04 nov 2017 – Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Natzweiler herdenking

Op 4 november vindt de jaarlijkse Natzweiler herdenking plaats bij het monument ‘Gevangene voor het Vuurpeloton’ (De Stenen Man) op het terrein van Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

Natzweiler-Struthof was een concentratiekamp van de nazis tijdens de Tweede Wereldoorlog en ligt ongeveer vijftig kilometer ten zuid-westen van Straatsburg bij de plaats Natzwiller. Het was het enige Duitse concentratiekamp op Frans grondgebied.

Het kamp was van 21 mei 1941 tot 23 november 1944 operationeel. In totaal werden veertigduizend mensen (afkomstig uit Frankrijk, Nederland, Polen, Noorwegen, Duitsland en de Sovjet-Unie) vastgehouden in Natzweiler-Struthof. De plek was aangewezen als Nacht und Nebel-kamp, waar de (voornamelijk politieke) gevangenen spoorloos moesten verdwijnen. De familie zou nooit van het overlijden op de hoogte mogen worden gesteld. Er hebben ongeveer 590 Nederlandse verzetsmensen gevangen gezeten, waarvan 280 de oorlog niet hebben overleefd.

In september 1944 werd het kamp door de SS geëvacueerd vanwege de naderende geallieerden. Op 23 november 1944 werd Natzweiler-Struthof officieel door de Amerikanen bevrijd.

Stille tocht
Voor aanvang van de stille tocht naar het monument ‘Gevangene voor het Vuurpeloton’ (De Stenen Man) verzamelen de deelnemers zich om 11:00 uur bij het bezoekerscentrum aan de Loes van Overeemlaan 19.

Na de stille tocht is er vanaf 11:25 uur een samenkomst in het bezoekerscentrum. Deze duurt tot circa 12:00 uur. De herdenking is vrij toegankelijk. Aanmelden is niet nodig.