04 mei 2017 – Kamp Amersfoort

Nationale Herdenking Nationaal Monument Kamp Amersfoort

De Stille Tocht start om 18:45 uur bij het Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Deelnemers kunnen zich vanaf 18:00 uur opstellen op het parkeerterrein van de Politie aan de Loes van Overeemlaan in Leusden. De Stille Tocht start dit jaar iets eerder. Om 18:45 uur wordt de appelklok op de gedenkplaats van Kamp Amersfoort geluid, waarna de tocht aanvangt. De tocht leidt naar het monument ‘Gevangene voor het vuurpeloton’ – ook wel de ‘Stenen Man’ genoemd – en vervolgens via de Loes van Overeemlaan, Laan 1914 en de Dodeweg naar begraafplaats Rusthof.
Om 19:55 uur, leggen de burgemeesters van Amersfoort en Leusden beiden een krans bij de vlaggen op de binnenplaats van Rusthof. Na het hoornsignaal is het om 20:00 uur overal in Nederland twee minuten stil. Na de gedachtenisstilte en na het 1e en 6e couplet van het Wilhelmus worden het ‘gedenkteken voor de onbekende soldaat’, de Nederlandse en Commonwealth oorlogsgraven, het monument voor veteranen en het Russisch Ereveld bezocht.

Elk jaar draagt één van de vier winnaars van de wedstrijd ‘Dichter bij 4 mei’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, bedoeld voor jongeren van 14 tot 19 jaar, zijn/haar gedicht voor tijdens de 4 mei herdenking bij voormalig Kamp Amersfoort.