1937 - München

Hoe kon het dat goed opgeleide mensen uit keurige burgerlijke milieus, mensen van goede smaak, vielen voor de schreeuwerige lelijkheid van het nazibewind?

1939 - Duitsland

Hitlers wereld door de ogen van de kunstschilder die hij eigenlijk had willen worden.

1940 - Frankrijk

Tot ver in de jaren zeventig deden de Fransen alsof zij in de oorlog en masse tegen Hitler-Duitsland hadden gestreden. Dat was een leugen.

1942 - Duitsland

Vanachter de tekentafels van de ovenbouwers van de firma Topf und Sohne konden de ingenieurs uit het raam de schoorstenen van Buchenwald zien walmen. De rook kwam uit de door hen ontworpen ovens.

1943 - Stalingrad

De slag bij Stalingrad zou de eerste nederlaag voor Hitler worden en daarmee een keerpunt in de oorlog. De geschiedenis is vanaf de eerste dag na de slag bij Stalingrad zorgvuldig herschreven.

1943 - Polen

In 1943 maakte een verliefde dorpsfotograaf een gewaagde foto van de beeldschone Lilly Steinmuller. Waar kwam ze vandaan en waar is ze na de Russische inval gebleven?

1944 - Warschau & Praag

Al ver vóór de val van Hitler werd Europa tussen Stalin en het Westen verdeeld. Zo kregen de Russen Polen en Tsjechoslowakije, maar dat wist lang niet iedereen daar.

1945 - Duitsland en Rusland, Joegoslavië

Dubbelaflevering. 1) Het nazi-monster is overwonnen, maar wat te doen met de Duitsers? Bestaat er zoiets als een recht op wraak? 2) In het Oostenrijkse Bleiburg slachtten Tito's partizanen tienduizenden ongewapende tegenstanders af.

1946 - Israël en Europa

Hoe lang zou het duren voordat Europa kon leven met de schande van de jodenvervolging? Lange tijd verdrongen de Europese landen hun eigen aandeel in de Holocaust