Gijzelaars

In de Tweede Wereldoorlog worden gewone burgers soms zonder reden opgepakt en gevangengezet. In veel gevallen komen deze gijzelaars terecht in de kampen bij Vught en Amersfoort en in speciale gijzelaarskampen bij Haren en in St. Michielsgestel. Zij zitten vast als borg tegen acties van het verzet. Zodra het verzet toch iets doet, executeert de bezetter onschuldige gevangenen als represaillemaatregel.

Bronnen - direct toegang tot archiefmateriaal

[Niod, Jhr. mr. B.C. de Savornin Lohman]

In het Grootseminarie Haerendael te Haaren en het Kleinseminarie Beekvliet te Sint-Michielsgestel werden vanaf mei 1942 en juli 1942 enkele honderden vooraanstaande Nederlanders al gijzelaars geïnterneerd.

[Niod]

Schilderij van gijzelaarskamp St. Michielsgestel, "Juli 1942 St. Michiel-gestel Blok 7 - kamer 3".

[Niod]

De studiezaal van gijzelaarskamp Beekvliet, St. Michielsgestel.

Verzetsmuseum Amsterdam - Terreur en represailles

Kort artikel over terreur en represailles tijdens de oorlog.

Kamp Amersfoort – Verschillende groepen gevangenen

Achtergrondartikel over gijzelaars in Kamp Amersfoort.

Merwedegijzelaars - Digitaal Monument

Bij een grote vergeldingsrazzia werden in mei 1944 honderden mannen opgepakt. Dit was een reactie op het doodschieten van tweede leden van de landwacht. Deze website geeft achtergrondinformatie over de razzia en is een eerbetoon aan de gijzelaars.

Razzia Beverwijk - Digitaal Monument

In Beverwijk werden bijna 500 mannen opgepakt. Zij waren in gijzeling genomen om de daders van verzetsdaden in Beverwijk zich te laten melden. Deze website geeft achtergrondinformatie over de razzia en is een eerbetoon aan de gijzelaars.

Groninger Gijzelaars - Digitaal Monument

Op 25 april 1944 werden in Bedum honderden jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Velen van hen keerden nooit terug. Deze website geeft achtergrondinformatie over de razzia en is een eerbetoon aan de gijzelaars.