Opkomst fascisme in Italië

Mussolini richt in 1919 de fascistische beweging op en vele fascistische knokploegen worden actief. In 1921 wordt de beweging een politieke partij die begint aan een gestage groei. Eind oktober 1922 wil de partij de hoofdstad Rome op vreedzame wijze overnemen. Vanaf vier kanten rukken de fascisten in hun ‘Mars naar Rome’ op naar de hoofdstad. Mussolini doet niet mee, uit angst voor het mislukken van de mars. Deze angst blijkt ongegrond, want het leger grijpt niet in. De regering valt en Mussolini neemt de macht over. Nadat hij de coalitiepartijen op een slimme manier uit de regering weet te zetten, heeft Mussolini met zijn fascistische partij de absolute macht. Hij behoudt die tot 1943.

Bronnen - direct toegang tot archiefmateriaal

[Niod]

De Italiaanse dictator Benito Mussolini bekijkt een parade van 26.000 Sturmtruppen die marcheren over de nieuw aangelegde Via dei Fori Imperiali te Rome. (Hoogstwaarschijnlijk in 1937 tijdens de negende Campo Dux). In achtergrond...

[Niod]

Spotprent uit de vooroorlogse Nederlandse Pers over Mussolini. “Als een dictator op reis gaat, dan moet de gewapende macht dag en nacht gereed staat om hem voor de ‘liefde’ van zijn volk te...

[Niod]

Ter gelegenheid van de viering van de Mars op Rome opent Mussolini een nieuwe snelweg op 28 oktober. Naast hem lopen meerdere van zijn ministers en partijleiders.

Encyclopaedia Britannica - Fascism

Beschrijving van het fascisme in Europa in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog en daarna. Onder andere over economie, Mussolini en buitenlandse politiek.

World Future Fund - The Doctrine of Fascism

Mussolini's eigen visie op het fascisme, geschreven in 1932.

Verzetsmuseum Amsterdam - Fascisme

Inleidend artikel over het ontstaan en betekenis van het fascisme. Met aandacht voor Mussolini en het fascisme in Italië.

Nederlands Auschwitz Comité - fascisme

Verklaring van het woord fascisme.

In Europa - 1925 - Predappio, Italië

Uitzending van de tv-serie naar het boek van Geert Mak, over het fascisme in het Italië van Mussolini.

Historisch Nieuwsblad - Benito Mussolini

Uitgebreide biografie van Benito Mussolini, de leider van facistisch Italië.