Getroffenen

De Tweede Wereldoorlog heeft honderdduizenden Nederlanders het leven gekost, zowel in Europa als in Azië. De meeste getroffenen waren burgerslachtoffers. De zwaarst getroffen groep zijn de Joden. 102.000 Joodse burgers zijn vermoord in Duitse kampen. Ook ongeveer 240 Roma en Sinti zijn in Auschwitz vermoord.

Getroffenen met uiteenlopende achtergronden hebben zich georganiseerd, met als belangrijke doelen het contact met lotgenoten en het behartigen van de belangen van de groep. Bij deze vrijwilligersorganisaties, evenals bij een aantal professionele organisaties, kunnen slachtoffers en hun nabestaanden nog altijd terecht voor informatie en hulp.

Het weergeven van leed

Misschien weet u het nog, de polemische ruzie in de jaren tachtig tussen Rudy Kousbroek en Jeroen Brouwers. Het ging over de verschrikkingen in de interneringskampen ten tijde van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. De ruzie ligt inmiddels in het verleden, maar is qua thematiek van alle tijden.

Vrijwilligersorganisaties

Na de oorlog verenigden getroffenen zich in verschillende groepen, waarvan er nog altijd tientallen actief zijn. Voorbeelden hiervan zijn de verenigingen van getroffenen en nabestaanden van kampen in Europa en Azië, maar ook burgerslachtoffers en...

Professionele organisaties

Nog altijd zijn er professionele organisaties die zich bezig houden met oorlogsgetroffenen van de Tweede Wereldoorlog en hun kinderen en nabestaanden. Bij deze organisaties kunnen mensen terecht voor hulpverlening, vragen rondom wettelijke regelingen of context-gebonden...