Nieuw-Guinea

Bij de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië houdt Nederland vast aan Nieuw-Guinea. Maar ook Indonesië maakt aanspraak op dit gebied. De bevolking van West Papua zelf wenst echter onafhankelijk te worden van zowel Nederland als Indonesië. De verhoudingen verslechteren. In december 1957 maakt de Indonesische regering bekend dat alle Nederlanders het land moeten verlaten. Ruim 70.000 mensen gaan naar Nederland. Onder internationale druk draagt Nederland het beheer van Nieuw-Guinea over aan de Verenigde Naties. Deze dragen in 1963 het bestuur over aan Indonesië.

Bronnen - direct toegang tot archiefmateriaal

[Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, CC BY-SA 3.0 NL]

48 uur na het vertrek van Plateel wordt het Nederlands bestuur over Nieuw-Guinea aan de VN overgedragen.

[PACE, CC BY-SA 3.0 NL]

Het Papoea Vrijwilligers Korps (PVK) was een geheel uit Papoea's bestaand korps dat op 21 februari 1961 werd opgericht om Nederlands-Nieuw-Guinea te verdedigen.

[Stichting PACE, Getuigen Verhalen]

Interviews met Nederlanders, eerste generatie Papoea-migranten, Indo's en Molukkers. Allen bewaren herinneringen aan Nieuw-Guinea tussen 1940 en 1962.

OVT - Papoea Nieuw-Guinea

Radio-uitzending van OVT over Papoea Nieuw Guinea en het streven naar onafhankelijkheid .

Ministerie van Defensie - Wederopbouw en Koude Oorlog

Overzicht van de gebeurtenissen tijdens de koude oorlog. Met aandacht voor de situatie in Nieuw-Guinea.

PACE - Stichting Papua Cultureel Erfgoed

PACE ontsluit en digitaliseert Papua erfgoed: artefacten, documenten, boeken, films, foto’s en verhalen. Dit in samenwerking met particulieren, musea en kerkelijke instellingen.