Nederlandse kampen

Vanaf 1941 richt de bezetter ook gevangenkampen in Nederland in. Gevangenen moeten hier onder slechte leefomstandigheden werken en worden mishandeld. Via Kamp Westerbork worden de meeste Joden gedeporteerd, minimaal 92 transporten zijn uit het kamp vertrokken. Kamp Westerbork is volledig ingericht om Joden, Roma en Sinti en Jehova’s Getuigen naar de werk- en vernietigingskampen in het oosten te deporteren. Eenmalig vertrekken uit Amsterdam, Kamp Amersfoort en Apeldoorn (Apeldoornsche Bos) transporten. Vanuit Kamp Vught vertrekken twee transporten.

Bronnen - direct toegang tot archiefmateriaal

[Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid]

In het voorjaar van 1944 legde de Joodse gevangene Rudolf Breslauer het dagelijks leven in het kamp Westerbork vast op film, in opdracht van de Duitse kampcommandant Albert Gemmeker.

[Joods Historisch Museum, Jacob Herman Meijer]

Dagboek en verslagen van Jacob Herman Meijer over Westerbork en Theresienstadt tot en met zijn repatriering in Eindhoven, 1944 - juni 1945.

[Regionaal Archief Tilburg]

Schrijven van de waarnemend gewestelijk politiepresident Van Leeuwen op 5 april 1943 aan politie-autoriteiten waarin melding wordt gemaakt van de verplichting voor Joden om zich naar kamp Vught of Westerbork te begeven.

Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Website over de geschiedenis van het kamp en over het herinneringscentrum.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Website over Kamp Westerbork. Met veel aandacht voor de geschiedenis en projecten.

Verzetsmuseum Amsterdam – De kampen

Informatie voor kinderen over kampen in Nederland.

Nationaal Monument Kamp Vught

Website over de geschiedenis van Kamp Vught en over het herinneringscentrum.

Kamparchieven.nl – Concentratiekampen in Nederland

Website met uitgebreid webdossier over kampen in Nederland.

Het Apeldoornsche Bosch

Het Apeldoornsche Bosch was een Joods psychiatrische instelling. Op 21 januari 1943 werden de bijna 1200 patiënten en 50 personeelsleden per trein naar Auschwitz gedeporteerd. Daar zijn ze vermoord.