Arbeitserziehungslager

De nazi’s zetten tijdens de Tweede Wereldoorlog ook speciale kampen op voor werkheropvoeding, de zogenoemde ‘Arbeitserziehungslager’. Veel potentiële dwangarbeiders willen niet naar Duitsland om daar in de fabrieken te werken, zij weigeren en vluchten of duiken onder. Wanneer zij toch worden opgespoord en opgepakt, worden ze voor onbepaalde tijd naar de werkheropvoedingskampen gestuurd. De leef- en werkomstandigheden in deze kampen zijn net zo slecht als in concentratiekampen.

Bronnen - direct toegang tot archiefmateriaal

[Niod, M.E. de Zaaijer]

Houtsnede betreffende de Duitse arbeidsinzet met de tekst, "'Daar gaan weer de slaven, gedwongen te graven. Hun land te vernielen, de dood op de hielen."

[Niod, foto: H.F. Grimeyer]

In hun jacht op arbeidskrachten sloten de Duitsers Rotterdam hermetisch af voor de buitenwereld. Vijftigduizend mannen tussen de 16 en 40 jaar werden opgepakt en weggevoerd. Zij werden gedwongen tewerkgesteld, veelal in Duitsland.

[Atlas van Stolk, tekening: Carlo Jung, publicatie: Volk in Nood]

Bijschrift bij publicatie, "[...] Aanvankelijk probeert men de menschen met schoone beloften naar Duitschland te lokken. Als dit geen resultaat oplevert, neemt men andere maatregelen. De straten worden op een onverwacht moment afgezet...

Politsche Bildung Brandenburg – Fehrbellin

Uitgebreide tekst over heropvoedingskamp Fehrbellin van de Gestapo (PDF).

Auschwitz Comité – Werken in Duitsland verplicht

Korte tekst met een aantal afbeeldingen over verplicht werken in Duitsland.

Zwangsarbeiter – Zwangsarbeit

Duitse website van een groep voormalig dwangarbeiders in de Duitse deelstaat Schleswig-Holstein.

Documentatiegroep 40 – 45 – Dwangarbeiders Nederland

Artikel over de geschiedenis van Nederlandse dwangarbeiders.