Gijzelaars

Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden soms mensen zonder duidelijke aanklacht opgepakt en gevangen gezet. De Duitsers zetten ze vast als borg of represaille tegen acties van het verzet. Deze gijzelaars worden gemarteld of vermoord als het verzet de bezetter saboteert. Als onschuldigen ter dood worden gebracht als represaillemaatregelen zorgt dit doorgaans voor veel beroering onder de bevolking.

Bronnen - direct toegang tot archiefmateriaal

[Niod]

In het Grootseminarie Haerendael te Haaren en het nabijgelegen Kleinseminarie Beekvliet te Sint-Michielsgestel werden vanaf mei 1942 en juli 1942 enkele honderden vooraanstaande Nederlanders geïnterneerd.

[Depher: P.H. Bongaarts]

Dagboekaantekeningen P.H. Bongaarts. Collectie Brabants Historisch Informatie Centrum.

[Niod]

Satirische krant van gijzelaars, `Eén Roodekruispakket per week. Brengt elke Gijzelaar van streek!' `De Ruwenberg' (gijzelaarskamp).

Geschiedenis24 – Sint Michielsgestel

Aflevering van Andere Tijden over de gijzelaars van Sint. Michielsgestel. Met artikelen over de gijzelaars en hun leven in het gijzelaarskamp.

Nationaal Comité 4 en 5 mei – Die dertien maanden…

Getuigenverhaal van een Merwedegijzelaar.

Merwedegijzelaars - Digitaal Monument

Bij een grote vergeldingsrazzia werden in mei 1944 honderden mannen opgepakt. Dit was een reactie op het doodschieten van tweede leden van de landwacht. Deze website geeft achtergrondinformatie over de razzia en is een eerbetoon aan de gijzelaars.

Razzia Beverwijk - Digitaal Monument

In Beverwijk werden bijna 500 mannen opgepakt. Zij waren in gijzeling genomen om de daders van verzetsdaden in Beverwijk zich te laten melden. Deze website geeft achtergrondinformatie over de razzia en is een eerbetoon aan de gijzelaars.