Feest

Op 5 mei 1945 viert de bevolking na vijf jaar Duitse bezetting massaal en uitzinnig de bevrijding van Nederland. Men kan weer opgelucht ademhalen en in de dagen erna worden de bevrijders overal feestelijk onthaald. Niet overal gaat het goed. In Amsterdam schieten Duitse soldaten op 7 mei nog enkele omstanders dood. Op Texel gaan op 6 april 1945 al mensen de straat op om de aanstaande bevrijding te vieren. Hierbij worden 14 Texelaars opgepakt en afgevoerd naar “de Mok”. Vier van de veertien Texelaars wisten te ontsnappen. De tien overgebleven personen worden diezelfde dag gefusilleerd, zonder vorm van proces.

Beschieting op de Dam

Twee dagen na de bevrijding, op 7 mei 1945, vindt er een bloedbad plaats op de Dam in Amsterdam. Vanuit het gebouw De Groote Club opent een groep Duitse soldaten met machinegeweren het vuur op...

De bevrijdingsfeesten

De bevolking viert de bevrijding van Nederland in 1944 en 1945 uitbundig. Mensen gaan massaal de straat op om de geallieerde militairen te verwelkomen. Ze juichen, en zwaaien naar hun bevrijders.