Vergelding

Er wordt niet alleen feest gevierd na de bevrijding. Collaborateurs en NSB’ers worden massaal opgepakt, publiekelijk bespot en geïnterneerd. Ook vrouwen die een relatie hebben met een Duitse soldaat worden gepest en geslagen. Dit alles gebeurt vaak op hardhandige manier. De kinderen van collaborateurs en NSB’ers, die zelf nauwelijks schuld of besef hebben van de vermeende daden van hun ouders, ondervinden nog jaren lang de sociale en psychische gevolgen van deze maatregelen.

Vriendinnen van Duitsers

Vriendinnen van Duitsers, ook wel ‘moffenmeiden’ genoemd, worden tijdens de bevrijdingsfeesten door een uitzinnige menigte vaak publiekelijk vernederd en kaalschoren.

NSB'ers

Na de bevrijding worden NSB’ers en collaborateurs massaal opgepakt. Dit gebeurt vaak door leden van de Binnenlandse Strijdkrachten. De NSB’ers worden vaak opgesloten in interneringskampen.

Internering

De mensen die na de bevrijding zijn gearresteerd komen terecht in geïmproviseerde kampen verspreid over Nederland. Ook de al bestaande kampen en gevangenissen in Vught, Westerbork en Scheveningen worden gebruikt. De gearresteerden leven hier vaak...

Bijzondere rechtspleging

Na de bevrijding wordt de Bijzondere Rechtspleging ingesteld. Bijna 200.000 Nederlanders die ervan verdacht worden de bezetter te hebben geholpen, moeten naar kampen en gevangenissen. De speciaal opgerichte tribunalen en bijzondere gerechtshoven moeten bepalen welke...