Nederlandse Antillen en Aruba

Net als Suriname worden ook de Nederlandse koloniën op de Antillen vanwege hun rol in de doorvoer en verwerking van aardolie betrokken bij de oorlog. Britse, Nederlandse, Amerikaanse en Braziliaanse troepen bewaken de olieraffinaderijen op Aruba en Curaçao.

Bronnen - direct toegang tot archiefmateriaal

[Niod]

Deze foto is afkomstig uit een fotoalbum van Aruba. Speciaal samengesteld door een man werkzaam in de koopvaardij, ter herinnering aan de door hem doorgebrachte tijd gedurende de mobilisatie tijdens de Tweede Wereldoorlog...

[Fundacion Amigonan Di Archivo, Getuigenverhalen]

Over de oorlogservaringen van de Arubaanse militairen is niet veel bekend. Om meer inzicht te krijgen in het leven van de militairen zijn vraaggesprekken gevoerd met toenmalige officieren en onderofficieren van de Schutterij...

[Niod]

Nationaal-socialistische en zeer koloniaal affiche. "Eens met bloed en zweet verworven voor ons volk. Nu verraden en verkwanseld, Suriname en Curaçao."

Bevrijding Intercultureel - De Antillen in WO II

Uitgebreid achtergrondartikel over Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Verzetsmuseum Amsterdam – Suriname, Antillen, Aruba

Uitgebreid dossier over onder andere de industrie, het dagelijks leven, de militairen en het bestuur.

Nationaal Comité 4 en 5 mei - Het Caribisch Denkboek voor 4 en 5 mei

Met het Caribisch Denkboek leren kinderen op Aruba, Bonaire, Curaçao en Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Het denkboek is te lezen en er zijn filmpjes bij gemaakt.

Schooltv - Caribisch gebied in oorlog

Getuigenverhalen over de oorlog in het Caribisch gebied.