Neutrale landen

Spanje en Portugal zijn fascistisch, maar neutraal en vormen daarom een toevluchtsoord voor Europese Joden. Ook Zweden en Zwitserland zijn neutraal. In Portugal is Salazar (1932-1968) aan de macht. Hij sympathiseert met Mussolini, maar staat tegelijkertijd de Amerikanen toe om Portugese eilanden als uitvalsbasis te gebruiken. In Spanje heeft Franco de Spaanse Burgeroorlog gewonnen en blijft aan de macht tot zijn dood in 1975. Franco sympathiseert met Duitsland, maar omdat Hitler niet op zijn eisen ingaat om naast Gibraltar ook Frans-Marokko toe te kennen aan Spanje, blijft hij neutraal.

Bronnen - direct toegang tot archiefmateriaal

[Niod]

Militaire oefening van het Zwitserse leger in de Zwitserse Alpen. Het land zet een grote legermacht in om hun neutraliteit te bewaken.

[Niod]

Anti-fascisme affiche uit Spanje. 'Valencia mag niet in de klauwen van het fascisme vallen. We moeten haar versterken!'

[Niod]

Ter verdediging tegen luchtaanvallen plaatst Zwitserland ballonversperringen. Een luchtballon wordt opgelaten bij het besneeuwde aerodrome te Buochs.

Dimensions – Co-Opting Nazi Germany: Neutrality

Achtergrondartikel over de neutrale landen in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.

History of Switzerland – Switzerland in World War II

De rol van Zwitserland in de Tweede Wereldoorlog.

Yale – The Spanish Government and the Axis

Documenten uit Spanje tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Times Online – Franco and Hitler, by Stanley G Payne

Boekbespreking over Spanje en de Tweede Wereldoorlog met achtergrondinformatie over waarom Spanje niet meedeed met de oorlog.