Projecten

In het hele land en gedurende het hele jaar vinden er projecten plaats in het kader van het themajaar. Ze verschillen van opzet, van podcasts tot tentoonstellingen, en van onderwerp, van Tweede Wereldoorlog tot actuele oorlogen zoals in Oekraïne. Leven met oorlog vormt de rode draad van al deze projecten.

24 van deze projecten worden ondersteund door financiering van vfonds.

 

Congres Leven met oorlog 

SMH 40-45, Veldberaad WO2 en NIOD

Op 2 en 3 november 2023 vindt er een internationaal congres plaats als afsluiter van het themajaar Leven met oorlog.

‘Dit is mijn boodschap’  

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

‘Dit is mijn boodschap’ legt het verhaal van Holocaust-overlevenden vast. Er komen acht gefilmde interviews van een uur en een reeks van dertig fotoportretten met twintig audio-interviews.

Fashion 4 Freedom  

Stichting F6

Stichting F6 werkt met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en het Bevrijdingsfestival in Haarlem aan een digitale 3D Fashionshow met designs gebaseerd op ideeën over vrijheid en herdenken.

Diet en Jan: Leven en liefde in oorlogstijd 

Radboud Universiteit en Johan de Witt Gymnasium

Met leerlingen van het Johan de Witt Gymnasium is een expositie, werkschrift en website ontwikkeld over het leven van verzetsmensen Diet en Jan in oorlogstijd.

 

Geef namen een gezicht – Rademakersbroek  

Nationaal Onderduikmuseum

Het Nationaal Onderduikmuseum geeft verdieping op de expositie en het onderzoek ‘Geef de namen een gezicht – Rademakersbroek’, via onder andere een publicatie, educatieve route, podcasts, lezingen en...

Kinderen van de oorlog spreken met elkaar  

Stichting Werkgroep

Herkenning
Dit project brengt nabestaanden van Duitse militairen, Joodse Nederlanders, Nederlandse collaborateurs, verzetsstrijders en na de oorlog geïnterneerden met elkaar in gesprek.

Leven met oorlog  

Stichting Terug naar Westerbork

Tijdens de introductieweken van het MBO voert Stichting Terug naar Westerbork een educatieproject uit waarin studenten ervaren en leren over leven met oorlog en kennismaken met hen die dat zelf...

Lagerhuis Talententeam  

BNN/VARA

Het themajaar Leven met oorlog valt samen met het 25-jarig jubileum van Op weg naar Het Lagerhuis. Om dit moment te markeren start BNNVARA het Lagerhuis Talententeam.

P43 

Stichting LESS Agency

In deze podcast volgt de luisteraar de zoektocht van Fabian Sapthu naar het verhaal achter een foto die hij toevallig in handen kreeg. Het is een creatieve, verhalende audiodocumentaire van vijf...

Uit Schaamte  

Stichting Artoloco

Uit Schaamte is een podcastserie over mensen die ‘fout’ waren in de oorlog, de publieke opinie en de effecten op hun levens en hun nabestaanden.

Artsen(l)eed  

Nationaal Monument Kamp Amersfoort

In deze podcastserie wordt ingegaan op het ontstaan van het artsenverzet, het leven als gevangene, het functioneren van de artsen en de verwerking van de levens door huidige generaties.

War Fairy Tales  

Stichting Growing Pains

Het project War Fairy Tales omvat een publicatie, een tentoonstelling en een toolkit voor gesprekken. Het project is gericht op een jong publiek en hun verzorgers met de nadruk op luisteren,...

Elie Aron Cohen (1909-1993) en het postconcentratiekamp-syndroom  

Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen

In dit project wordt getoond hoe Elie Aron Cohen zijn naoorlogse leven vormgaf en wat de hedendaagse relevantie is van zijn omgang met kampervaringen.

Tentoonstelling Leven met oorlog. Sporen in generaties en samenleving 

Nationaal Monument Oranjehotel

Het Nationaal Monument Oranjehotel organiseert de tentoonstelling Leven met oorlog.

Van overleven naar leven. Opgroeien tijdens de lange schaduw van WOII Ned-Indië 

Stichting LM Publishers

Met dit project wil stichting LM Publishers de invloed van Tweede Wereldoorlog op Indische Nederlanders en op volgende generaties voelbaar maken.

From Ukrain with Love  

FOTODOK

FOTODOK opent in februari 2023 een tentoonstelling met projecten van vijf vrouwelijke fotografen uit Oekraïne.

Mijn vader, Nour en ik 

Stichting Een van de jongens

Met de documentaire Mijn vader, Nour en ik gaat Stichting Een van de jongens het land in om mensen met een oorlogsverleden bij elkaar te brengen.

‘De Terrorist’ 

Wisselexpositie Fries Verzetsmuseum

De komende jaren wordt in het Fries Verzetsmuseum het verhaal verteld achter ‘De Terrorist’, het vakantiehuis op Ameland waar nabestaanden van verzetsslachtoffers even aan hun zorgen konden ontsnappen.

Geef Vrijheid een Gezicht 

VluchtelingenWerk Nederland & het Landelijk Steunpunt Gastsprekers

Om scholieren de waarde van vrijheid mee te geven, verzorgen (naasten van) overlevenden van WO II en een vluchteling van nu duo-gastlessen op scholen.

Programmareeks Indische Salons 

Het Indisch Herinneringscentrum

Het Indisch Herinneringscentrum organiseert dit jaar Indische Salons door heel Nederland over diverse onderwerpen zoals de doorwerking van oorlog, de beeldvorming en de veerkracht.

Podcast ‘De toekomst van de herinnering’ 

JMW

Joodse Nederlanders gaan met een familielid van een andere generatie in gesprek over de waarde van herdenken.

Gia, Leven met oorlog 

Stichting Sovjet Ereveld

Leven met oorlog. Dat doet Gia elke dag. In zijn achtertuin in Georgië spande het Russische leger prikkeldraad. En toen stond er ineens een Nederlander voor de deur.

Vrijheidscolleges 

Stichting Vrijheidscolleges

Vrijheidscolleges inspireert jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid op een interactieve manier.

Over Leven 

Kamermuziek Souvenir

Reis mee in de levensgeschiedenis van Holocaustoverlevende Anita Wallfisch tijdens een multimediaal herdenkingsconcert voor jong en oud.

New Voices: reizende tentoonstelling 

RFG Magazine

Expositie van negen gevluchte fotojournalisten die hun lens richten op Nederland en onze omgang met nieuwkomers.

Oorlogsmonumenten vertellen 

Uitgeverij Peter Sasburg en gemeente Hollands Kroon

Persoonlijke verhalen achter zes oorlogsmonumenten zijn op film vastgelegd. Invoelbaar verteld door ooggetuigen, nabestaanden, inwoners, met verschillende achtergronden en van verschillende generaties.

Trots, verdriet of verwarring 

Nationaal Monument Oranjehotel en ARQ Kenniscentrum

In deze bijeenkomst vertellen experts over onderzoek naar familiegeschiedenis in WO2. Nadruk ligt op de archieven van het Oranjehotel, maar ook andere oorlogsarchieven komen uitgebreid aan bod.