Omschrijving museum

De Hollandsche Schouwburg werd in 1892 gebouwd als theater, maar was tijdens de Tweede Wereldoorlog een deportatieplaats voor joden. Tegenwoordig is het gebouw een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers. In het monument bevinden zich een namenwand met daarop de 6.700 familienamen van de 104.000 Nederlands-joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en een educatieve tentoonstelling voor jongeren.

Vaste tentoonstelling | Jodenvervolging 1940-1945

Met foto’s, videobeelden, objecten en een maquette wordt chronologisch een beeld gegeven van de discriminatie, uitsluiting, deportatie en het ombrengen van joden tijdens de nazi-bezetting van Nederland. In de tentoonstelling is ook aandacht voor verzetsactiviteiten om joodse levens te redden.

Vaste tentoonstelling | Kom vanavond met verhalen

De tentoonstelling bestaat uit een interactieve presentatie van het Joods Monument en een persoonlijke kennismaking met joodse kinderen uit het monument. Het online Joods Monument herdenkt al sinds 2005 de ruim 104.000 joodse slachtoffers van de Holocaust uit Nederland. Nu krijgt dit digitale platform ook een fysieke plek in het museum.

Nationaal Holocaust Museum in oprichting

Het Nationaal Holocaust Museum is in oprichting op een betekenisvolle locatie: de voormalige Hervormde Kweekschool. De Crèche ernaast ving vanaf 1942 kinderen op, van ouders die zich moesten melden in de Hollandsche Schouwburg. Via de kweekschool ontsnapten vele kinderen aan de nazi’s en hun handlangers. Sinds mei 2016 wordt in het museum de geschiedenis van de Holocaust verteld, herinneringen gedeeld en geven authentieke objecten en kunstuitingen betekenis aan het verleden.

Adres

Hollandsche Schouwburg
Plantage Middenlaan 24
1018 DE Amsterdam

Nationaal Holocaust Museum i.o.
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam

Telefoon JCK algemeen: 020 5 310 310
Telefoon Sales & Evenementen: 020 5 310 381 (voor boekingen)

Openingstijden

De Hollandsche Schouwburg is iedere dag geopend van 11:00 tot 17:00 uur (de kassa sluit om 16:30 uur).

Extra informatie

De Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum i.o. vormen samen met het Joods Historisch Museum, het JHM Kindermuseum en de Portugese Synagoge het Joods Cultureel Kwartier. Met één ticket kunt u terecht bij alle vijf locaties. Museumkaarthouders krijgen gratis toegang. Indien u alleen de Hollandsche Schouwburg bezoekt hoeft u géén entreebewijs te kopen. In de Hollandsche Schouwburg kun je een vrijwillige bijdrage geven.

JCK.nl

Met de klas

Zowel voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het hoger beroepsonderwijs zijn er educatieve programma’s ontwikkeld. Verder is het mogelijk een rondleiding in het museum en ook een wandeling in de voormalige Amsterdamse jodenbuurt te boeken.

Met de klas op JCK.nl

Adres

Hollandsche Schouwburg
Plantage Middenlaan 24
1018 DE Amsterdam

Nationaal Holocaust Museum i.o.
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam

Telefoon JCK algemeen: 020 5 310 310
Telefoon Sales & Evenementen: 020 5 310 381 (voor boekingen)