Nationaal Holocaustmuseum en de Hollandsche Schouwburg

Omschrijving museum

In het Nationaal Holocaustmuseum staat de Jodenvervolging in Nederland centraal. Vóór de Tweede Wereldoorlog leefden Joden en niet-Joden hier met, naast en langs elkaar. Zij hadden dezelfde rechten. Tijdens de bezetting vermoordden de nazi’s in Europa ongeveer zes miljoen Joden. Dit staat bekend als de Holocaust of Sjoa. Van de Joodse bevolking in Nederland werd driekwart vermoord.

Ook het dagelijks leven van Joden voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding zoals Joden die meemaakten en de omgang met de Holocaust in onze nationale herinneringscultuur komen in het museum aan bod. Het Nationaal Holocaustmuseum presenteert de geschiedenis zonder terughoudendheid en geeft de slachtoffers een herkenbaar gezicht.

Het museum is gevestigd in de voormalige Hervormde Kweekschool op de Plantage Middenlaan in Amsterdam. Dit is een plek van grote historische betekenis, omdat hier tijdens de oorlog honderden Joodse kinderen werden gered. In dit gebouw toont het Nationaal Holocaustmuseum met vaste en tijdelijke tentoonstellingen, evenementen en educatieve programma’s de geschiedenis over de Jodenvervolging in Nederland.

Het voormalige theater de Hollandsche Schouwburg werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt om tienduizenden Joden gevangen te houden, voorafgaand aan hun deportatie.⁠ Tienduizenden vrouwen, mannen werden vanaf hier naar concentratie- en vernietigingskampen gedeporteerd. Nu is het voormalig theater een plek van herdenking en reflectie.

Adres

Nationaal Holocaustmuseum
Plantage Middenlaan 27 en Plantage Middenlaan 24
1018 DB Amsterdam

Openingstijden

Bekijk de website van het Joods Cultureel Kwartier voor de actuele openingstijden van het Nationaal Holocaustmuseum.

JCK.nl

Extra informatie

De Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaustmuseum vormen samen met het Joods Museum, het Joods Museum junior en de Portugese Synagoge het Joods Cultureel Kwartier. Met één ticket kunt u terecht bij alle vijf locaties. Museumkaarthouders krijgen gratis toegang.