198 dagen, dat klinkt lang, erg lang. Toch? Maar zoveel dagen duurde de oorlog in de Betuwe. Nergens aan het westelijk front is zoveel dagen gevochten als in de Betuwe. Zowel de soldaten als de bewoners moesten vele ontberingen en oorlogsgeweld doorstaan. Uiteindelijk besloten de geallieerden en de Duitsers om de mensen uit de Betuwe te evacueren. Zo ontstond er een Niemandsland.
In Oorlogsmuseum Niemandsland wordt aan deze door velen vergeten periode, die na Market Garden begon, op unieke wijze aandacht besteed. Naast tal van persoonlijke verhalen van soldaten en burgers zijn er mooie diorama’s te zien en verder kun je op de verschillende touchscreens meer achtergrondinformatie vinden. Wist je bijvoorbeeld dat er achter het dorp Bemmel begin oktober 1944 een grote tankslag heeft plaatsgevonden? Ook zijn er tal van voorwerpen die het verhaal ondersteunen te bezichtigen. Verder vertellen de vrijwilligers je graag meer over deze periode en kunnen zij je rondleiden in het museum.
Nijmeegsestraat 19a
6691CK Gendt
T: 06-34930790
E: info@museumniemandsland.nl
Maandag: 19.30 – 22.00u
Donderdag: 10.00 – 17.00u
Vrijdag: 10.00 – 17.00u
Zaterdag: 12.00 – 17.00u
Zondag: 12.00 – 17.00u
Regulier: € 8,50
Kinderen tot 10 jaar: gratis
Kinderen van 10 t/m 12 jaar: € 5 euro
Oorlogsmuseum Niemandsland kun je ook bezoeken met familie, vrienden of collega’s. Zo kun je een uniek dagje uit beleven waarin je op persoonlijke wijze geïnformeerd wordt over de Tweede Wereldoorlog in de Betuwe. Je kunt bijvoorbeeld een rondleiding boeken of wellicht vind je het sprekender om een van de mooie tours door de Betuwe te doen: Jeeptour, de Betuwe in oorlogstijd. In een echte Willy’s Jeep krijg je een indrukwekkende tour langs belangrijke punten. Band of Brothers, The Island Jeeptour. Bij deze tour ga je langs de plekken waar Easy Company van de 101st Airborne division heeft gezeten in de Betuwe.
In overleg zijn wensen en mogelijkheden te bespreken, dus neem gerust contact op.
museumniemandsland.nlOorlogsmuseum doet ook heel veel aan educatie voor voornamelijk de groepen 7 en 8 van de basisschool en de brugklas van de middelbare school. Met een omgebouwde GMC-truck uit 1943 brengt Oorlogsmuseum Niemandsland het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in de Betuwe naar het schoolplein. Via een zevental interactieve schermen aan de truck komen de verschillende persoonlijke verhalen tot leven. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om met de klas het museum te bezoeken. Naast een informatieve rondleiding door het museum ga je ook met de schermen aan de truck aan de slag. Kortom: een zeer educatief, maar bovenal interessant en leuk programma om de leerlingen op interactieve wijze kennis te laten maken met de Tweede Wereldoorlog in de Betuwe.
Met de klas op museumniemandsland.nl